Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

6. lépés: Változtassunk táplálkozási szokásainkon!

Alapvető fogalmak 1. rész

2014. október 25. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Nehéz szívvel, de most búcsút intünk a mozgási lehetőségek bemutatásának. A paletta ennél jóval szélesebb, amelyben mindenki megtalálhatja azt, amit a napirendje, a pénztárcája vagy a lehetőségei megengednek. Ha a korábban bemutatottak közül egyik sem nyerte el tetszésedet, kérlek ne keseredj el, hiszen annyi meg annyi mozgási lehetőség van még a különféle táncoktól kezdve a küzdősportokon át a csapatjátékokig, hogy egy élet is kevés lenne mindet bemutatni.

Egy dolgot azonban jegyezz meg: a megfelelő sport kiválasztásánál ne az lebegjen elsősorban a szemed előtt, hogy minél előbb lefoggy a segítségével, hanem az, hogy szeresd, amit csinálsz, mert ettől a szeretettől fogod folyamatosan csinálni, és ezáltal elérni a testeddel kapcsolatos eredményeket!

 

Életmódváltásunk következő állomása a táplálkozási szokásaink átalakításáról szól. Nem, nem kerülheted meg! Nem, nem hagyatkozhatsz csak a sportra, hogy na majd sportolok minden nap, és akkor ugyanúgy degeszre ehetem magam mekis kajával, mint eddig. Csak együtt, egymással harmóniában működik a dolog.

 

Megfelelő táplálkozás és rendszeres sport = egészséges életvitel

sport és táplálkozás.jpg

 

Nem szeretnék a közepébe vágni a dolgoknak, hogy akkor most mit miért vagy miért nem, úgy gondolom, jobb, ha az alapokkal kezdjük a táplálkozással való ismerkedést. Így talán könnyebb lesz a megértés, és az elfogadás is. 

Első körben nézzünk meg néhány alapfogalmat, amelyeket már biztosan hallottál:

 

Táplálkozás

 Táplálkozásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor étel formájában tápanyagokat juttatsz a szervezetedbe, ahol azok felszívódnak és valamilyen formában hasznosulnak. Ebben a folyamatban központi szerepe van az emésztőrendszerünknek, amely segíti a tápanyagok lebontását, felszívását és a felesleges salakanyagok kiürítését, valamint a keringési rendszerünknek, mivel a véráram juttatja el a feldolgozott tápanyagokat a szerveinkhez, amelyek szépen hasznosítják őket.

 

Tápanyag

 A tápanyagok azok az anyagok, melyeknek a lebontásával szervezetünk a működéséhez szükséges energiához jut, és amelyekből a fejlődéséhez, regenerálódásához az építőanyagokat felveszi.

Tehát tápanyag kell a testünknek az életben maradáshoz és a növekedésünkhöz, felépülésünkhöz.

Nos, melyek lehetnek ezek az anyagok?

Ha arra tippeltél, hogy a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok, akkor gratulálok, eltaláltad!!!! Ezek az ún. szerves tápanyagok.

A fehérjék elsősorban sejtépítők, azaz építőanyagok, a zsírok és a szénhidrátok pedig szervezetünk fő energiaforrásai.

De ha vannak szerves tápanyagok, akkor vannak szervetlenek is: ezek a víz, és az ásványi sók.

Na és mi a helyzet a vitaminokkal? Mert ugye ezek is tápanyagok.
A vitaminok szerves vegyületek, de a bennük lévő kötések és elemek tartalma alapján is változhat, hogy melyik vitamin szerves vagy éppen szervetlen. (Na de most a kémiába ne menjünk bele.) Szóval, ha a szervetlen tápanyagok között találod őket, azon se csodálkozz!

A szervetlen anyagokból közvetlenül sem energiát sem építőanyagokat nem nyerünk, mégis elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.

 

Tápérték

Ha a kezedbe veszel valamilyen élelmiszert, láthatsz rajta egy kis táblázatot, amiben fel van tüntetve, hogy 100 g/ml termékben mennyi szénhidrát, fehérje, zsír, vitamin, növényi rost és ásványi anyag található és mennyi energiát tartalmaz (ezt jelölik kJ-al, azaz kilojoule-al, vagy kcal-al, azaz kilokalóriával). Ezek az adatok mutatják meg tehát az adott élelmiszer tápértékét. 

 

Tápanyagok égéshője

Azt tudjuk, hogy az életműködéshez szükséges energiához a tápanyagok elégetésével jutunk.

Minden tápanyag bizonyos mennyiségű energiát ad, amikor elég: 1 g zsír 39 kJ (9,3 kcal), 1 g szénhidrát és 1 g fehérje 17,6 kJ (4,1 kcal) energiát szabadít fel.

Ebből is láthatjuk, hogy a zsír adja a legtöbb energiát szervezetünknek (de ez nem azt jelenti, hogy akkor ebből kell a legtöbbet enni).

A szerves tápanyagok égéshőjét (azaz az elégés során felszabaduló hőt) kilokalóriában (kcal), illetve kilojoule-ban (kJ) adják meg, ahol:

1 kcal = 4,2 kJ.

 

Remélem, hogy eddig minden stimmel. A következő bejegyzésben megismerkedünk az anyagcserével, az alapanyagcserével és az energiaszükséglet fogalmával. 

Addig is kérdezzetek, kommenteljetek, kövessetek facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

Kép forrása: pepuptalk.blogspot.com

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr246831321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása