Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Kifogásolod a súlyzós edzést? Nincs kibúvó, akkor jöhet a saját testsúly!

Saját testsúlyos edzések nemcsak férfiaknak

2014. október 17. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Az előző bejegyzésben próbáltalak meggyőzni a súlyzós edzések jótékony hatásairól, de ha még mindig ébren forgolódsz este az ágyadban azon rágódva, hogy biztos nem leszel-e egy izommanner, akkor kérlek nyugodj meg! Összegyűjtöttem Neked néhány olyan edzési módszert, amelyeknél nem súlyzót kell használnod, hanem a saját testsúlyodat. felkar-edzes.jpg

 

Miért is jó ez?

Azért, mert:

- könnyen megvalósítható edzésforma, bárhol, bármikor (Szóval nem kell választanod, hogy játszótérre viszed a gyereket, vagy edzel egy kicsit, mert ott is meg tudod valósítani. Míg a gyerek a mászókán csüng, izomanyu nyom egy-két fekvőtámaszt a homokozónál :-) )

- nincs szükséged drága eszközökre ahhoz, hogy űzd ezt a sportot, hiszen a saját tested mindig kéznél van (jobbik esetben)

- nem épít olyan nagy izmokat, mint a súlyzózás, hanem inkább szálkás, erős izomzatot hoz létre (tehát meg sem fogod érezni a tojásfehérje habbá verését)

- segít az egészséges testösszetétel kialakításában, hiszen minden egyes izmod dolgozik

- javítja az állóképességet

- az inakat és ízületeket kíméletesen erősíti

- mindenkinek jó, aki fogyni vagy erősödni szeretne, esetleg nincs sok ideje vagy pénze a különféle edzésekhez

 

Milyen saját testsúlyos edzések vannak?

Rengeteg féle fajta van, a teljesség igénye nélkül bemutatom azokat, amelyek mostanában nagy divatok kezdenek lenni, néhány inkább a férfiak körében ismert, de hölgyeim, ez ne legyen kizáró ok! Mivel nagyon nagyon hosszú lenne mindezeket részletesen bemutatni, inkább oldalhivatkozásokat és videókat osztanék meg, melyek teljesen be tudják mutatni eme sportok lényegét. 

 

Kezdjük is a sort a street workout-tal vagy úgy is találkozhatsz vele, hogy ghetto workout. Szabatosan lefordítva utcai tornagyakorlatokat jelent. Saját testsúllyal erősítenek, felhasználva a környezet adta lehetőségeket: korlátokat, játszóterek játékait, padokat, vagy van már speciálisan ennek gyakorlására kifejlesztett felnőtt játszótér. Alapgyakorlatai főként a fekvőtámaszokból, húzódzkodásokból, tolódzkodásokból állnak kiegészítve szabad stílusú akrobatikus elemekkel. Azért nagyon jó, mert végezheted mindenféle eszköz nélkül egyedül, de csoportosan nagyobb buli. 

Többet is olvashatsz róla: street workout és itt nézheted meg, hogy a nők is meg tudják csinálni: nők és a street workout

 

Következő edzésmódunk az úgynevezett fegyencedzés. Ez egy nagy sikerű könyv alapján vált ismertté, és felkapottá, mégpedig Paul Wade: Fegyencedzés című könyve adta az ihletet. És igen, a szerző több évig ült börtönben, és ott dolgozta ki ezt a technikát. A könyvben mindent leír magáról a technikáról és a kivitelezésekről. Az egész könyv tudatosan felépített gyakorlatokból áll, a kezdő szinttől teljesen a brutál szintig. Alapgyakorlatai hasonlatosak a street workouthoz, tehát fekvőtámaszokból, húzódzkodásokból, tolódzkodásokból, guggolásokból, stb. áll. Ezt is csinálhatjuk bárhol, bármikor, amire a következő videó jó példa :-).

Íme: fegyencezés az alapoktól

 

Hasonlatos a fegyencedzéshez a bootcamp, vagyis kiképzőtábor, amely az újonc katonákat kiképző katonai edzésmódszeren alapul. Szabadtéren végzik többnyire, kis csoportokban, ahol van egy kemény kiképző, és az ő utasításait kell követni az egyéni vagy párosan elvégzendő kemény gyakorlatok során. Persze megtalálhatod már az otthon, egyedül végezhető bootcamp edzéseket is, mert miért ne?

Itt olvashatsz többet a bootcampről: mi az a bootcamp edzés? És itt nézhetsz videót: bootcamp

 

A következő sportunk még annyira nem ismert, de tudjunk róla, hogy van ilyen is, és érdeklődjünk a helyi fitness termekben, mert úgy tudom, hogy egyre több terem veszi fel a szolgáltatásai közé. Ez pedig a TRX.

Ez egy funkcionális tréning, melynek a lényege a kiegyensúlyozott, stabil és terhelhető izomzat kiépítése. A TRX az eszköz neve, amit használnak a gyakorlatok elvégzéséhez. Régen egyébként gyógytornászok alkalmazták ezt a fajta mozgásformát rehabilitációra.

Na de nézzük is meg pontosan mi az a funkcionális tréning és miért jó: mi az a TRX és itt megnézhetsz egy videót is: TRX bemutatása

 

Ha az eddig bemutatott sportokat nem találtad elég nőiesnek, akkor mutatok egy irtó dögös sportot, merthogy már sporttá nőtte ki magát, ez pedig a pole fitness vagy pole dance, azaz rúdtánc. A pole fitness inkább az akrobatikus elemeket részesíti előnyben, míg a pole dance a táncos elemeket (de azért itt is elkél az erős kéz).

Igen, ez is saját testsúlyos edzés, hiszen tele van erőelemekkel, így nagyon szépen formálja a testet, erősít, javítja az izomtónust, rugalmasságot ad, javul a testtartás. Minden testalkattal, mérettel, edzettségi szinttel elkezdhető. És nagy mértékben növeli az önbizalmat. Csak tudjuk rávenni magunkat, hogy ki merjük próbálni. :-)

A rúdtánc már régen nem a rúd körül való vonaglást és a sztriptízt jelenti, persze azért otthon feldobhatjuk néhány extrával a férjecskénknek :-)

Többet itt olvashatsz róla: rúdtánc bár szerintem beszédesebbek a videók: poledance (szó szerint feláll a nem létező szőr is a hátamon) és a bizonyíték, hogy túlsúllyal küzdők is táncolhatnak: poledance

 

Nem tudom, Neked mi a véleményed, de nekem már kedvem lett ezekhez a sportokhoz csak attól, hogy összeállítottam az anyagot. Nagy szívfájdalmam, hogy például a rúdtánc még nem mindenhol elérhető, ugyanúgy, mint a TRX. Remélem, hogy mire megszülöm a második gyerekemet, már nagyobb népszerűségnek fognak örvendeni. Addig is használjunk ki minden kis fűszálat az edzéshez :-)

Pihenés közben pedig kövess a facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

 

Kép forrása: erezdmagadjol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr86798411

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.10.17. 17:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rátóti (törölt) 2014.10.19. 17:31:03

A TRX kifejezetten nem veszélytelen, a megfelelő izomzat és izületek híján szabadon mozgó, forgó, tekeredő végtagok sok sérülésnek vannak kitéve. Tudom miről beszélek. A terhelés sem a megszokott fázisokban éri az izomzatot. Ki lehet próbálni. Érdekes meg trendi, de azért vannak fenntartásaim.
TRX-hez nem is kell konditerem, fitneszcenter és társai, simán otthon is végezhető, még csak eredeti felszerelés se kell hozzá, csak egy kis kreativitás.

Továbbá:

-nincs szükséged drága eszközökre - konditeremhez sincs szükséged drága eszközökre, csak egy bérletre, nem kell semmi befektetés, nem kell telezsúfolnod a szobádat súlyzókkal
a TRX amúgy elég drága mulatság, inkább koppintott verziót kell venni, vagy csinálni magadnak egyet

- nem épít olyan nagy izmokat, mint a súlyzózás, hanem inkább szálkás, erős izomzatot hoz létre - ja, a súlyzós edzés se épít nagy izmokat, csak ha olyan szériákban, ismétlésszámban és nagyon erős fehérjebevitel mellett nyomod
ha olyan egyszerűen kicombosodna mindenki egy kis súlyzózástól, akkor sokkal több sportos ember lenne
maradjunk annyiban, hogy súlyzózástól önmagában még nem lesz senki
edzéstervtől, táplálkozástól, terheléstől függ és éveket kell rádobni, hogy látható eredménye legyen
egy egyszerű kondizó nő nem lesz izomdroid pár hónap alatt, csak formásabb, egészségesebb

- segít az egészséges testösszetétel kialakításában, hiszen minden egyes izmod dolgozik - akárcsak a többi mozgásforma, akár a súlyzós edzés is

- javítja az állóképességet - ahogy a többi mozgásforma is, sőt mondjuk az úszás, kerékpározás, futás még jobb ilyen szempontból
de a súlyzós edzés is javítja az állóképességet

- az inakat és ízületeket kíméletesen erősíti - na ez pont nem igaz sok saját testsúlyos gyakorlatra, mivel nem adagolható a terhelés, vagy csak ilyen-olyan trükközésekkel (fekvőtámasz térden, különböző kéztartásokkal)
súlyzókkal viszont elég szépen adagolható a növekvő terhelés
egy TRX meg kifejezetten baleset, húzódásveszélyes egy gyengébb izomzattal, ízületekkel rendelkező ember számára

- mindenkinek jó, aki fogyni vagy erősödni szeretne, esetleg nincs sok ideje vagy pénze a különféle edzésekhez - hát az egész fogyás, izmosodás dolog elég összetett kérdés, döntően a táplálkozáson múlik, a második a tényezők közt valóban az edzés, de tudatos kaja bevitel nélkül nem lesz eredmény

valóban jók a saját testsúlyos edzések, én is csinálom őket, de a súlyzókat, konditerem bérletet se kell kidobni
egy konditermes edzés nem hosszabb szerintem, mint egy teljes körű saját testsúlyos
most azt ne nevezzük már edzésnek, hogy lenyom valaki 3x50 guggolást terhelés nélkül meg hozzácsap 3x20 fekvőtámaszt, az tényleg pár perc, de eredménye se lesz
szerintem heti 3-4-szer lemenni a konditerembe, néha úszni egy órácskát nem lehetetlen senkinek

PongLenis 2014.10.19. 17:31:03

Jahogy csak a T. Szerzőnek tetsző kommentek mehetnek ki.... akkor már értem miért nincs egy bejegyzésnél sem komment. Szánalom.

PongLenis 2014.10.19. 17:31:04

"nem épít olyan nagy izmokat, mint a súlyzózás, hanem inkább szálkás, erős izomzatot hoz létre"

A súlyzózás kurvára nem épít nagy izmokat, a nagy izmokhoz évek hosszú edzése és szigorú diéta kell, amire az emberek 90%-a nem képes. Szóval meg lehet nyugodni, senkiből nem lesz Jay Cutler csak mert a kezébe vett egy súlyzót.
A mondat második fele meg értelmezhetetlen baromság. A súlyzózás mégis milyen izomzatot épít a posztoló szerint?

"nincs szükséged drága eszközökre ahhoz, hogy űzd ezt a sportot, hiszen a saját tested mindig kéznél van"

Valóban, a példaként említett TRX aztán tényleg olcsó

Aztán szép dolog ám ez a saját súlyos edzés, meg marha divatos, de mutasson már nekem a posztoló egy átlagembert aki meg tud csinálni 1 (egy darab) szabályos húzódzkodást vagy tolódzkodást.

Molnárné Marianna 2014.10.19. 17:46:18

@Rátóti: Kedves Rátóti!

Köszönöm a hozzászólást, hasznos volt számomra, és remélem, hogy az olvasók számára is. Természetesen a legtöbb a táplálkozáson múlik, erről is lesz majd szó a későbbiekben a táplálkozási résznél. Nem kampányolni szeretnék egyik vagy másik edzés mellett, nem azt mondom, hogy edzőterembe nem kell menni. Szeretek nagyon súlyzókkal edzeni, és ha lehetőségem lenne, még edzőterembe is elmennék, mert látom magamon, hogy elkelne a segítség :-) Kezdő vagyok, mint ahogy egyszer Te is az voltál, nem igaz?

Molnárné Marianna 2014.10.19. 18:02:40

Kedves LongLenis!

Köszönöm szépen a hozzászólásodat. A kommentek megjelenése előtt a rendszer automatikusan figyelmeztetést küld Nekem, és sajnos csak most tudtam elolvasni. Remélem megnyugtatott, hogy kikerült a Te kommented is. Örülök, ha van egyáltalán hozzászólás, - merthogy eddig egy bejegyzésnél sem volt, és nem azért mert én nem raktam ki - legyen az negatív vagy éppen pozitív. Mindkettő hasznos a számomra és remélem az olvasók számára is, hiszen egyfajta iránymutatást jelentenek.

Magam is kezdő vagyok edzések tekintetében, sokat olvasok róluk, és sokszor magam is teljesen ellenmondásos posztokat, cikkeket találok. Nem vagyok szakértő, de szeretnék jobban belelátni a dolgokba, és ha nem tetszik, nyugodtan tessék megkövezni! Várom továbbra is a hozzászólásaidat, ha tudsz velük segíteni!

macskajancsiyö 2014.10.19. 20:03:31

Kedves Hozzászólók!

Kettő dolgot nem értek. Miért kell azonnal támadólag fellépni egy blogban, úgy látom attól, hogy negatívat írtatok engedélyezte a blog írója, hogy megjelenjen. De nektek egyből pattogni kell. A másik, hogy csak ezt a bejegyzést olvastátok el? Van más cikke is az írónak, amelyben leírja, ha jól emlékszem, hogy kezdő és ezzel a bloggal együtt fejlődik ő is. De támadjatok egyből. Még egy kérdésem lenne. Kedves Rátóti. Kíváncsi lennék, hogy lehet mondjuk kettő munkahely és család mellett hetente 3-4 alkalommal edzőterembe menni és uszodába úgy, hogy nincs 20 kilométeres körzetben. Válaszodat előre is köszönöm, mert biztos vagyok benne, hogy engedélyezve lesz.

Menekülés Mutyisztánból (törölt) 2014.10.24. 06:33:52

TRX nem olcsó, viszont könnyen lehet másolni, ha hajlandó az ember 10 percet rászánni, akkor lehet saját készítésű TRX-e is.
Emellett elég balesetveszélyes cucc, bár divatos mostanában, nem egy hatalmas újdonság. Ízületeket szerintem eléggé tudja terhelni.
A saját testsúlyos edzés szuper tud lenni, én is húzódzkodom, tolódzkodom, fekvőtámaszozom, guggolok. Átmozgatni meg egy parkban eltölteni az időt tökéletesen jók ezek a gyakorlatok. De alapból egy húzódzkodásra nem mondanám, hogy könnyen növelhető lenne az ellenállás. Se egy nyújtóról függés-lábemelés hasizom gyakorlatnál. Se a tolódzkodásnál, ami a vállat, könyökízületet is ki tudja nyírni, ha nem elég edzett valaki.

@PongLenis: Én olyan átlag ember vagyok, hogy még a nevem is tucat, mégis meg tudok csinálni 15 szabályos húzódzkodást, mondjuk ezt egyszer, egy szériában, ha 4-es szériákat csinálok, akkor 8-10-eket húzódzkodok csak.
Tolódzkodás is megy szériákban, régen éppen a tolódzkodás ment könnyeben, de húzódzkodni nem tudtam, ma már az utóbbi megy könnyebben.
Testem pohos, látható izom nem sok van rajta.
Saját testsúlyos edzésnél főleg az tartott vissza, hogy erős marok kell hozzá, ami nekem nem volt. Aztán felkeményedett a tenyerem, úgy már ment minden.
Ez is egy hátránya a saját testsúlyos edzésnek: erős marok kell hozzá, ami sok nőnél, de még férfiaknál is hiányzik.
Nem csak az a baj, hogy nem tudnak felhúzódzkodni, de a sima nyújtón függés is kivitelezhetetlen számukra, mert pár másodperc után leesnek, elenged a fogásuk. Izomfejlesztéstől, valódi gyakorlatoktól meg nagyon messze vannak.
Nekik jobb a súlyzós edzés, könnyebb egy csigán lehúzást csinálni szabályosan, kisebb súllyal, mint felhúzódzkodni, tartani magadat, a markod csúszik le, teljes testsúlyodat tartani és még szabályosan fel is húzni magad.
A saját testsúlyos edzést sokan ott adják fel, amikor rájönnek, hogy a nagy seggük meg fejük a gravitációnak enged. És hogy fáj a kezük, amikor fel kellene húzni magukat. És még a felhúzáshoz nem is kerültek közel, csak függeni kellene.

Nekik tényleg sokkal jobb egy konditerem meg a kardiozás ahol le tudnak fogyni, pici izmot építeni és utána lehet húzódzkodni, ha lement a zsírsegg és a hájfej.

@macskajancsiyö: Szerintem Rátóti nem lépett fel támadólag, csak rátapintott arra, hogy a poszt pár tévedést tartalmaz. Van ilyen.
Az oké, hogy valaki kezdő, de azért pár saját testsúlyos edzés után azt ő is érezhetné, hogy nagyon terhelődnek ám az izmok mellett az ízületek is. Ez nem lehurrogás, ez ténykérdés.
Senki nem pattog, ha ilyeneket böfögsz ide, akkor nem érted a blogolást meg a kommentezést. Ez egy ilyen műfaj.
Támadólag lépett fel valaki? Ugyanmár! Ettől messze vagyunk.

Terembe is lemegy a kezdő, akkor szerintem el kell tudnia fogadni, hogy mások már évek óta nyomják az edzést, jó, ha hallgat olyanokra, akik nem csak üzleti érdekből, hanem önzetlen tanácsadásként adnak ötleteket. Egymástól tanulnak az emberek.
Heti pár alkalommal bárki, ismétlem, bárki le tud szabadulni edzeni, úszni. Persze a kifogás az mindig megvan. Érdekes, emberek tömegei meg tudják oldani, a többi meg kifogásokat keres, ezzel tölti ki az idejét.
Pl. azt, hogy egy kezdő ne szenvedjen sokat a húzódzkodásokkal, ha nem mennek neki, erősítsen súlyzókkal, dobjon le más úton kilókat, alkarra is eddzen, marokra, aztán menni fog.
Én imádok húzódzkodni (meg általában a saját testsúlyos edzést), de tudom, hogy régen nekem is azért nem ment, mert nem egy adagolható ellenállást kell leküzdeni, hanem a pohos testem teljes súlyát kell tartani, felhúzni.
Amit nem csípek, az, hogy cirkuszi mutatványokat akarnak eladni kezdőknek street workout-ként. Tornász gyakorlatokat nyomnak bemutatókon, pörögnek, forognak, ami inkább egyensúly és lendület, mint erő gyakorlat, zászlóba kitartják magukat, a kezdő meg azt hiszi, hogy ezeket kell neki is csinálni. Mert már a street-re is rátelepültek cégek, fitnesz termek (LOL), közben pont az volt a lényege az egész street/ghetto workoutnak, hogy ne kelljen fizetni, terembe járni az edzéshez, csak kell egy párhuzamos korlát és egy nyújtó, ennyike.
Most meg: gyere be a termembe, fizess, fogadj edzőt, hogy "street workout"-ot nyomhass a designer indoor street workout felszerelésemen.
Tolodzkodás, húzódzkodás, lábemelések, guggolás, fekvőtámasz és ezek variációi. Ennyi kell alapból. A trükkök meg a bemutatókra.
süti beállítások módosítása