Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

3. lépés: A függetlenedés felé

Függőségeinktől való megszabadulás

2014. szeptember 30. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Napjainkban úgy gondolom, már nincs olyan ember, aki ne szenvedne valamilyen függőségben (tisztelet a kivételnek, ha mégis van), melyeket felsorolni talán még egy élet is kevés lenne. Viszont aki életmódot akar váltani, abban benne van az ezektől való megszabadulás is. Nagyon sok életmódváltó valószínűleg pont ezért akar változtatni, mert a függősége kihatással van az egészségére, kinézetére, kapcsolataira.

 Soha nem dohányoztam, soha nem drogoztam és néhány görbe estét leszámítva (fiatalabb koromban :-) ) nem is iszom alkoholt. De ki mondta, hogy csak a dohányzás, a drog és az alkohol okozhat függőséget? Az tény, hogy ezek a leggyakoribbak. Én viszont oda voltam meg vissza a csokiért, az energiaitalért és a kávéért. Igen, szinte már átveszi a vezető szerepet az életünkben a legális élénkítőszerektől (kávé, kóla, energiaital) és a cukortól való függőség, mely utóbbit sokszor neveznek legális kokainnak.

 Kedves Olvasóm, gondold át Neked milyen függőséged van. Mi az, amit rendszeresen fogyasztasz/csinálsz, amitől úgy érzed, képtelen lennél megszabadulni és nem is tudod mi lenne veled, ha hirtelen abba kellene hagynod. Írd le a kis életmód füzetedbe: 

Az én függőségem: …………………………………………………………………

Gratulálok, azzal megtetted az első lépést a függetlenedés felé, hogy tudatosítottad, elfogadtad, hogy igen, nekem ez a függőségem.

 Akkor térjünk rá arra, hogyan szabaduljunk meg a kis mocskostól.

 De még mielőtt abbahagynád az olvasást azzal az indokkal, hogy Te nem vagy képes még arra, hogy holnaptól ne dohányozz/igyál/egyél édességet, stb., megnyugtatlak, hogy nem is kell holnaptól abbahagynod! 

Éppen azért kezdjük már rögtön a legelején ezzel a nehéz lépéssel, mert nem vagyok híve a „holnaptól már nem, de azért még ma legyen ereszd el a hajam” típusú leszokásoknak. Őszinte tiszteletem annak, aki úgy szokott le valamilyen függőségéről, hogy egyik nap még csinálta, de másnaptól már soha többé.

Én viszont – szerintem hasonlóan a legtöbb emberhez – gyenge akaraterővel rendelkeztem. Biztosan ismerős Neked is, hogy hirtelen abbahagytál valamit, talán bírtad egy napig, és aztán jött a „na jó, de csak egyet” aztán „hát még a kettő is belefér” és így szépen vissza is tértél a régi szokásodhoz. Nem vagyok szadista, szóval szépen lassan fogjuk csinálni (ez kicsit olyan szadistásan hangzott :-)).

 Még egy indok amellett, hogy most kezdjük el a leszokást az, hogy gondolj csak bele milyen lenne, hogy át akarsz térni az egészséges táplálkozásra, meg a testmozgásra, de közben napi 2 doboz cigit is elszívsz, amitől futni nem fogsz bírni egy jót, nem is beszélve arról, hogy talán még éhesebbé is fog tenni. Vagy le akarsz adni 20 kilót, de a napi tábla csokidtól nem tudsz megszabadulni. Így kész vicc lenne az egész életmódváltás. Hosszabb időd lesz így leszokni, és az eredmény tartós lesz, hidd el.

 Hogyan kezdjünk hát hozzá?

Először is nézzük át az életmód naplónkat. Abban, ha őszinték voltunk magunkhoz, feljegyeztük, hogy napi hányszor engedtünk függőségeink csábításának. Ha nem tetted meg, próbálj visszaemlékezni, és írd be utólag.

Az életmód füzetedbe írd be, hogy milyen függőségről beszélünk, és hogy mennyi elégíti ki a napi szükségleteidet (pl. napi két tábla csoki, napi 5 csésze kávé, napi 20 szál cigi, napi 1 üveg bor, stb.).

Aztán döntsd el, hogy ezen milyen mértékben szeretnél változtatni, (teljesen elhagyod, vagy valami egészségesebbel helyettesíted) és tűzz ki egy határidőt amikorra ezt meg is akarod csinálni (a maximum határidő egy év legyen, ennél kevesebb lehet a tűrőképességed függvényében, de több ne).

 Írd be az életmód naptáradba (füzetedbe) a kitűzött határidőhöz:

Nem …………….(függőség)……………………. többé!

 Aztán nézd meg, hogy a kettő között hány hét fog eltelni, és próbáld magadnak beosztani, hogy hetente milyen mennyiségtől fogsz fokozatosan megszabadulni!

 Nézzünk egy egyszerű példát. Tegyük fel, hogy naponta 20 szál cigit szívsz el, és azt tűzöd ki célodul, hogy teljesen meg akarsz szabadulni tőle, és erre 20 hetet adsz magadnak. Ebben az esetben hetente 1 szál cigitől kell megszabadulnod. Azaz az első héten 20 szálat szívsz naponta, a második héten már 19 szálat szívsz naponta, a harmadik héten 18-at, a negyediken 17-et, az ötödiken 16-ot, és így tovább.

 Olyan ütemtervet próbálj magadnak készíteni, amit be is tudsz tartani! Tehát aki 40 szálat szív naponta, ne tűzzön ki 20 hetes határidőt, ha nem megy a heti két szál csökkentése.

 A cigarettázásnak nincs egészséges változata (legalábbis nem tudok róla), de jó hírem van a megszállott kávézóknak, alkoholt fogyasztóknak és cukrot evőknek, ugyanis ezeket a függőségeket nem szükséges teljes mértékben elhagyni, hiszen ezeknek jótékony hatásai is vannak a szervezetünkre nézve, a megfelelő mértékben és formában fogyasztva!!

 Kávé tekintetében a napi 1-2 csésze kávé (nem instant) fogyasztása elfogadott, ugyanúgy, mint a napi 1-2 dl vörösbor (nem kannás!).

Akik viszont a napi koffeint energiaital és kóla formájában szokták bevinni, javaslom, hogy váltsanak kávéra, vagy teára, ugyanis ezek az italok semmilyen hasznos tápanyagot nem tartalmaznak. Csak ártanak a szervezetnek! Próbáljuk meg egyre több alkalommal felváltani az energiaitalt vagy kólát kávéra, esetleg teára. Aztán ha már ezekhez hozzászoktunk, kezdjük el csökkenteni a mennyiséget, addig, amíg a napi 1-2 csésze kávéval is kibékül a szervezetünk.

Kiváló élénkítő teák: zöld tea, rooibos tea

Figyelem! Vesebetegségben, magas vérnyomásban és szívbetegségben szenvedők kérjék ki orvosuk véleményét az élénkítő italok fogyasztásáról!

Aki alkoholproblémákkal küzd, ne engedje meg magának azt a napi 1-2 dl vörösbort sem!

 Csoki és cukor tekintetében nem csak a mennyiség a fontos, hanem hogy milyen fajta csokit és cukrot eszünk.

Csokiból a legalább 70 % kakaót tartalmazó fekete csokit válasszuk. Ez drágább, mint a rendes csoki, de az ajánlott napi 1 kocka miatt (és keserű íze miatt) tovább fog tartani, mint a tejcsoki :-). A cukrokról még a későbbiekben lesz szó, de leszokás tekintetében azt javaslom, hogy először hagyjuk el olyan dolgokból, amelyek nélküle is megszokhatók, pl. a reggeli kávéból, teából, vagy ne szórjuk meg vele a frissen leszedett gyümölcsöt! Ne áltassuk magunkat, a tejszínhab is rengeteg cukrot tartalmaz!!

Majd próbálkozzunk az otthoni édességkészítéssel a bolti sütik, nasik helyett, melyeknek a számát lassan csökkentsük. Heti 1-2 alkalommal édességet fogyasztani nem bűn! Aztán jöhetnek az ételek ízesítésénél a fehércukor helyett a cukorpótlók, édesítők (később lesz szó róluk), melyeknek az adagját is lehet szép lassan csökkenteni.

 Remélem elég ötletet adtam, szóval hajrá, kezdődjön a harmadik lépésed első napja azzal, hogy letisztázod a függőséged mibenlétét, valamint tervet és határidőt tűzöl ki a leszokáshoz. Amennyiben szükségét érzed, motivációs anyagot is készíthetsz.

 Kérlek, hogy ezeket írd be az életmód naptáradba (füzetedbe), valamint minden hét elejére az emlékeztetőt, hogy azon a héten mennyit szabad engedélyezned magadnak! Erre a feladatra szerintem elég egy nap, a megvalósítása úgyis végig fog kísérni az egész életmódváltásod folyamán, szóval e mellett jöhet párhuzamosan a többi lépés!

 Tartsd észben, attól, hogy áttérünk a következő lépésre, az előzőeket még nem kell elfelejteni!

 Sok sikert, jó munkát kívánok a függőséged felméréséhez, és ha ez megvan, jöhet a következő lépés!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr196747011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása