Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Ne féljünk a súlyzótól!

2014. október 15. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Most azokhoz a hölgytársaimhoz szeretnék szólni, akik nem mernek belevágni súlyzós edzésekbe, mert félnek, hogy olyan karjuk lesz, mint Arnold Schwarzeneggernek. Ez nem így van! Nekem személy szerint a súlyzós edzések a kedvenceim, sokkal jobban szeretem, mint a kardió edzéseket (erről bővebben a következő bejegyzésekben). Nézzük hát meg, miért érdemes belevágni!súlyzós.jpg

 

A súlyzós edzések előnyei

- növeli az izomerőt (szóval meg sem fog kottyanni, hogy egyik karodban a 10 kilós gyereked, a másikban meg három szatyor kaja) és növeli az izomméretet (nyugi, karcsú, tónusos izmaid lesznek, mivel biológiailag nem vagyunk képesek olyan izomzatot növeszteni, mint a férfiak- kivéve ha szedsz néhány szteroidot) :-)

- jótékony hatással van az anyagcserére, azaz az izomtömeg növekedésével gyorsul az anyagcsere

- segíti a zsírégetést, mert a több izom több zsírt éget

- csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét

-  növeli a teljesítményt más sportokban

- jó hatással van az ízületekre, mert erősíti a kötőszöveteket, így nő az ízület stabilitása

- megelőzi a hátfájást

- jótékonyan hat a szívre és a keringésre

- csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

- és nem utolsó sorban a szép, tónusos alak növeli az önbizalmat

 

Milyen eszközigényei vannak?

Annál bonyolultabb a helyzet, mint hogy egy pár súlyzó elégséges. Nem. Teljesen más befektetésigénye és eszközigénye van a kiválasztott edzési módnak, azaz hogy otthon, vagy edzőteremben szeretnél edzeni. 

Ha úgy gondolod, hogy egye fene, belevágsz, első körben ezt kell eldöntened: otthon vagy edzőteremben. Természetesen a választás egyik vagy másik mellett adódhat az életviteledből (anyuka vagy, és nincs időd edzőterembe járni, vagy éppen nincs a közeledben edzőterem, sokat kellene utazni, vagy olyan szégyenlős vagy, hogy nem mersz elmenni). De nézzük meg, hogy miért jó vagy éppen hátrányos az otthoni és az edzőtermi edzés. 

Edzőterem előnyei:

- nem kell megvenned a felszereléseket, mert minden ott van, szóval legfeljebb csak a napijegyre vagy bérletre kell költened,

- a teremedző segít neked mindenben, megmutatja hogyan használd helyesen a gépeket, milyen súly kell az edzettségi szintedhez, hogyan végezd el helyesen a gyakorlatokat

- az edző és a többi ember nagyon ösztönző tud lenni, amikor már ott jársz, hogy kész vége, feladod, és hidd el, lesz ilyen pont!

- akik oda jártok, egy kis idő múlva már nem idegenek lesztek egymásnak, hanem egy nagy család, akik támogatják egymást, így nem leszel egyedül.

Edzőterem hátrányai:

- el kell oda menni (ami sokaknak már eleve nagy kihívás, főleg rossz időben),

- csak nyitvatartási időben tudsz edzeni, ami lehet, hogy neked pont nem jó

- a gépet, amin edzeni szeretnél, pont használja valaki, ezért várni kell, és mire odaérsz, látod, hogy csupa izzadtság az egész

- valakit zavar, hogy idegen helyen van, ahol idegenek bámulják, vagy úgy érzi, hogy ő nem oda való (mivel túlsúlyos, vagy éppen egy csepp izom sincs rajta). De elárulom, mindenki, aki ott van, kezdőként kezdte, lehet ugyanolyan túlsúlyosan vagy éppen piszkafaként. Hölgyeknek pedig már vannak olyan edzőtermek, ahova csak ők járhatnak, de ennek utána kell nézni. 

Otthoni edzés előnyei:

- mi választhatjuk meg, hogy mikor csináljuk az edzést,

- nem bámulnak mások, nincs kisebbségi érzésünk, hogy milyen bénák vagyunk,

- nem kell várni a gépekre,

- akkor szakítom meg az edzést, amikor én akarom (vagy amikor a gyerek úgy akarja :-) ),

- és értelemszerűen nem kell kimozdulni otthonról.

Otthoni edzés hátrányai:

- nagyon költséges lehet, mivel neked kell megvenni a hozzá szükséges eszközöket, amelyek egy hónap múlva már a sarokban fognak pihenni, ugyanis ha alábbhagy a lelkesedés, és  nincs megfelelő motivációd, akkor feladod.

- nem biztos, hogy jól választod meg az ideális súlyt a gyakorlat végzéséhez, és így vagy sérülés lesz az eredmény, vagy egyáltalán nem is lesz eredménye az edzésednek, aminek következtében nem lesz kedved tovább folytatni.

- hiába nézed a DVD-t, amit letöltöttél, nem biztos, hogy helyesen végzed el a gyakorlatokat, aminek következtében szintén nehéz lesz látványos eredményeket kicsikarni. És még csak nem is figyelmeztet senki, hogy rosszul csinálod!

 

Szóval mindenki el tudja dönteni, hogy melyik a jó megoldás számára. Én otthoni edzést végzek, mivel GYES-en vagyok, szóval se időm, se energiám nincs edzőterembe menni. Na de ha már oviba megy a gyerek.....

Néhány tipp azoknak, akik szintén otthon szeretnének edzeni:

- először is tisztázni kell, hogy milyen súlyokkal szeretnél edzeni: kézisúlyzók vagy erőgépek kellenek

- ha kézisúlyzót választunk, és edzetlenek vagyunk, akkor a legkisebb, fél kilós súlyokat válasszuk, és ha már azt "kinőttük", akkor jöhet a következő szint.  Nem kell, és nem érdemes, rögtön egy egész garnitúrát megvenni, mert csak pénzkidobás! De ha még erre sem akarunk költeni, akkor fogjunk két fél literes palackot, és töltsük meg vízzel, vagy homokkal, és máris kész a fél kilós súlyzónk! Majd fogjunk 1-1 kiló cukrot, és máris van egy kilós súlyunk. És ha még mindig tetszik a súlyzózás, akkor meg lehet venni a másfél kilós súlyokat.

Ha erőgépet választunk, akkor nézzünk szét használtáru boltokban, vagy bérelni is lehet ilyen gépeket, így nem kell majd törölközőszárítónak használni, ha meguntuk. 

- Ne dobjuk el a fél kilós, és egy kilós súlyokat akkor sem, ha már 3 kilósakkal edzünk, mert ha új gyakorlatsort próbálunk ki, akkor nagyon jól jöhetnek még. 

- Kezdőknek a főbb izomcsoportokat átmozgató edzés kell, nem nagy súlyokkal, mert így szoknak hozzá az izmok a munkához. Később már ne egy edzés alatt dolgoztassunk meg minden izmot, hanem bontsuk fel izomcsoportokra edzésenként és azt dolgoztassuk meg keményen. 

- A súly akkor megfelelő, ha az utolsó 2-3 ismétlés már erőfeszítést igényel!

- Súlyzós edzésnél se hagyd ki a bemelegítést és a nyújtást, és itt is nagyon fontos a folyadékpótlás, szóval edzés közben is igyál!

- MInden másnap iktass be súlyzós edzést, mert az izmoknak regenerálódni kell! Ha nem a tömegnövelés a célod, ezeken a napokon aerob mozgást végezz (kardió, futás, biciklizés, stb.)

Íme még két cikk, ami a hasznodra lesz: Magabiztosan a konditeremben és tanácsok konditermi edzéshez

Tehát hölgyek, nem félni, csinálni!!!!! :-)

Két gyakorlat között pedig kövess facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr346790169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása