Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Az ásványi anyagok és a vitaminok 1. rész

2014. november 07. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

 

Ebben a bejegyzésben a viaminokkal fogunk kicsit megismerkedni. Igyekeztem a legfontosabb dolgokat összegyűjteni az egyes vitaminokról, de ha valami nem szerepel benne, szívesen veszem a kiegészítésedet a kommentben!

 

A vitaminok

A vitaminokat és ásványi anyagokat a szervezetünk nem tudja előállítani, ezért táplálékkal kell őket bevinni.

Vitaminokra szükség van kis mennyiségben a növekedéshez, egészséghez és fizikai jóléthez. Az ásványi sóknak szerkezeti szerepük van a testben, tehát néhányuk a csontok és fogak szerkezetét képezi, mások az izom-összehúzódást, az idegfunkciókat, a vörösvérsejtek képzését ellenőrzik.

A kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a megfelelő ásványi anyag és vitaminbevitelt.

Azonban a kiegyensúlyozott táplálkozást nem mindig sikerül kivitelezni a gyakorlatban, főleg ha sokat utazunk, sokáig dolgozunk, rendszertelenül eszünk, visszafogottan étkezünk vagy kifelejtjük a táplálékok egy bizonyos csoportját az étrendünkből. Ilyenkor előfordul, hogy nem jutunk annyi vitaminhoz és ásványi sóhoz, mint amennyire szükségünk van.

Ebben segít az ideiglenes pótlás különféle vitaminkészítményekkel. Segíthet a pótlás, ha:

-          rendszertelenül eszünk

-          nagyon keveset eszünk, fogyókúrázunk

-          terhesség esetén

-          vegetáriánusok vagyunk

-          ételallergiánk van

-          komolyan dohányzunk

-          betegségből lábadozunk

Na de nézzük meg röviden ezeket az ásványi anyagokat és vitaminokat.

 

A vitaminok csoportjai

ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK

Jellemző rájuk, hogy fölöslegük felhalmozódik a zsírszövetben, ezért vigyázni kell a túladagolással.

 

• A-vitamin(karotin)

Védi a bőrt és az egyéb szöveteket. Óvja a látást. Részt vesz a fertőzések elleni védelemben, erősíti az immunrendszert.

Hiánya száraz, repedezett bőrt, valamint látásproblémákat eredményez.

Megtalálható a tejtermékekben, vajban, tengeri halakban, májban, tojássárgájában, valamint a zöld, narancs és piros színű zöldségekben, gyümölcsökben (sárgarépa, paradicsom, sütőtök, spenót, saláta, sárgabarack, áfonya, szilva).

Napi szükséglete két tojás, vagy két paradicsom.

 

• D-vitamin (kalciferol)

A csontfejlődésben van fontos szerepe. Segíti a kalcium felszívódását.

Erősíti a fogakat, véd a csontritkulás ellen.

Hiánya a csontszerkezet lazulását, könnyebb csonttörést eredményez.

Megtalálható a tejtermékekben, májban, vajban, tojássárgájában, olajos halban, heringben, lazacban.

Napi szükséglete például egy tojás, vagy egy darab csirkemáj.

 

• E-vitamin (tokoferol)

Az immunrendszer erősítésében van komoly jelentősége, fontos antioxidáns, így véd a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedésektől.

Megtalálható a növényi olajokban, olajos magvakban, gabonacsírákban, zöldleveles növényekben, szójában, avokádóban.

Napi szükséglete egy marék olajos mag (dió, mogyoró, tökmag, napraforgómag).

 

• K-vitamin

A véralvadás folyamatában játszik szerepet.

Hiánya véralvadási zavarokat okoz, vérzékenységhez vezet.

Megtalálható az olajos magvak mindenféle formájában, zöld színű zöldségekben, húsokban, tejtermékekben.

Napi szükséglete egy jó tányér főzelék, vagy egy adag gabonacsíra.

 

VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK

Ezekre jellemző, hogy nem raktározódnak el a szervezetben, a felesleg a vizelettel távozik. Tehát nem lehet őket „túladagolni”, bár túlzott jelenlétük kellemetlen tünetekkel járhat.

 

• B1-vitamin (tiamin)

Fontos idegerősítő, immunrendszert aktiváló, támogatja a szív normális működését. Segít lebontani a szénhidrátokat, így emésztést javító hatású.

Hiánya idegrendszeri elváltozásokat, szénhidrát-anyagcsere zavarokat, szívproblémákat okoz.

Megtalálható hüvelyes növényekben, teljes őrlésű gabonából készült termékekben, zöldségekben, dióban, mogyoróban, paprikában, paradicsomban, élesztőben, sertéshúsban.

Napi szükséglete egy adag paradicsomsaláta, vagy 2-3 szelet barna kenyér (teljes kiőrlésű liszt).

 

• B2-vitamin (riboflavin)

Csökkenti a stressz tüneteit, a krónikus fejfájást, fáradtságot, erősíti az immunrendszert, védi a szemeket a szürke hályog kialakulásától.

Hiánya bőrtünetet okoz.

Megtalálható a zöldségekben, tejtermékekben, májban, tojásban.

Napi szükséglete egy adag főzelék, vagy egy szelet sertésmáj.

 

• B3-vitamin (niacin, vagy nikotinsav)

Vérkeringést serkentő, idegrendszer működését szabályozó vitamin. Segít leküzdeni a depressziós tüneteket.

Hiánya rendellenes idegrendszeri működést, megváltozott emésztési folyamatot okoz.

Megtalálható a teljes kiőrlésű gabonákból készült péksüteményekben, tésztákban, hüvelyes növényekben, májban, tejben, tojásban, savanyú káposztában, céklában, borban.

Napi szükséglete 10 dkg zöldbab.

 

• B5-vitamin (pantoténsav)

Az anyagcsere-folyamatok felelőse. Szerepet játszik a stressz kezelésében, az allergiás tünetek leküzdésében.

Megtalálható az olajos magvakban, hüvelyesekben, zöldségekben, szójában, rizsben, tejtermékekben, élesztőben, májban.

 

• B6-vitamin (piridoxin)

Erősíti a szervezet ellenálló-képességét.

Megtalálható - ugyanúgy, mint az előzőkben - a teljes kiőrlésű termékekben, májban, tejtermékekben, zöldségekben (répa, cékla, hagyma stb.), gyümölcsökben (szőlő, alma).

Hiánya fáradtságot, levertséget, vérszegénységet okoz.

Napi szükséglete például egy szelet máj.

 

• B9-vitamin (folsav)

A vörösvértestképzésben van kiemelt szerepe. Segíti a vas felszívódását.

Közrejátszik az anyagcsere-folyamatokban. Az immunrendszer karbantartását is végzi.

Megtalálható a céklában, paradicsomban, eperben, szőlőben, zöld növényekben, sárgabarackban, meggyben, cseresznyében.

Hiánya vérképzési, bélrendszeri panaszokat okoz.

Napi szükséglete 4-5 paradicsom.

 

• B12-vitamin (kobalamin)

Vérszegénység ellen nyújt védelmet, részt vesz az immunrendszer védekezőképességének erősítésében. Az idegrendszer helyes működéséhez is szükség van rá.

Megtalálható főleg az állati fehérjékben, belsőségekben, és kisebb mennyiségben a tejben.

 

• H-vitamin (biotin)

Az anyagcsere-folyamatokban vesz részt.

Hiánya a bőr gyulladását, vérszegénységet, hajhullást okoz.

Megtalálható a májban, tojássárgájában, élesztőben, tejtermékekben, burgonyában.

Napi szükséglete egy marék dió.

 

• C-vitamin (aszkorbinsav)

Nagy szüksége van rá a szervezetnek, hiszen az immunvédelemben nagy szerep hárul rá. Mivel hamar bomlik és gyorsan kiürül, naponta pótolni kell. Véd a fertőzésektől, legyengült állapotokban erőt ad, műtét után segíti a felépülést, gyorsítja a sebgyógyulást.

Megtalálható minden friss zöldségben és gyümölcsben, de kiemelten a paprikában, citromban, káposztában, céklában, csipkebogyóban, almában, és a csíráztatott növényekben.

Napi szükséglete 10 dkg paprika.

 

• P vitamin (rutin)

A hajszálerek védelmét látja el. Részt vesz a szabad gyökök elleni harcban.

Megtalálható a citromban, kiviben, narancsban, paprikában, csipkebogyóban.

 

Ha kíváncsi vagy még többre, itt mindent megtalálsz: még több a vitaminokról

 

Ha esetleg kimaradt valami, akkor kommentelj vagy írj facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr96873059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása