Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

A "You are here" pont meghatározása 2. rész

Avagy a kezdéshez szükséges adatok

2014. szeptember 20. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Az előző részben írtam, hogy az életmódváltásunk első lépéseként szerintem akkor járunk el a leghelyesebben, ha felmérjük a jelenlegi állapotunkat, és feljegyezzük magunknak egy füzetbe. Ugye megvan a füzet és a toll? 

Nézzük hát, hogy milyen adatok kellenek nekünk: 

Alapadatok: magasság, testsúly (testtömeg). Ez egyértelmű.

BMI (testtömeg index): ez az index annak megállapítására szolgál, hogy mennyire van elhízva az egyén. Ez egy jó kiindulópont számunkra, de arra kérlek, tartsd észben, hogy ez egy tájékoztató adat. Ne legyen célod a minél alacsonyabb testtömeg, mert az is annyira egészségtelen, mint a túlsúly. Hogyan számoljuk ki? 

BMI: kg/m², azaz a testtömegedet (kg-ban) elosztod a magasságod (méterben) négyzetével. Nézzünk egy példát: az én magasságom (ha lehet ezt magasságnak nevezni) 1,55 m, a testtömegem 47 kg, tehát:

47/1,55² = 19.6 → ez a szám fogja megmutatni, hogy melyik kategóriába tartozunk. 

A kategóriák: 

< 16                 súlyos soványság

16 – 16,99       mérsékelt soványság

17 -  18,49      enyhe soványság

18,5 – 24,99    normál testtömeg

25 – 29,99       túlsúlyos

30 – 34,99       I. fokú elhízás

35 – 39,99       II. fokú elhízás

≥ 40                 III. fokú elhízás

A BMI felnőtteknél, azaz 18 éves kor felett alkalmazható, mert fiatalabbak esetében más a mérési eljárás. Felnőtteknél férfiakra és nőkre is ugyanez a számítás alkalmazható. Középkorúaknál az értékek változhatnak, náluk a normál érték magasabb, 24-29 kg/m2 között van. Elsősorban legyen célunk a normál testtömeg elérése!

BMR vagy RMR?

Mindkettő az alapanyagcserénk kiszámításához szükséges, tehát annak kiszámításához, hogy testünk mekkora energia felhasználásával tudja ellátni feladatait: működtetni a légzésünket, emésztésünket, szerveinket, hormonrendszerünket, kiválasztásunkat és még sok minden mást. Alapvetően a BMR-t használjuk, viszont ez az alvás közben szükséges energiafelhasználásunkat hivatott megadni, viszont az RMR, azaz a pihenési alapanyagcsere azt mutatja meg, hogy mennyi energia kell ahhoz, hogyha a nap 24 órájában csak feküdni szeretnénk :-) 

Hogyan számolhatjuk ki? Íme:

Férfiaknál: 

18-30 év    15,3 x testtömeg + 679

30-60 év    11,6 x testtömeg + 879

60 felett    10,5 x testtömeg + 596

Nőknél

18-30 év    14,7 x testtömeg + 496

30-60 év    8,7 x testtömeg + 829

60 felett    13,5 x testtömeg + 487

(Forrás: Rodler Imre: Tápanyagtáblázat, 2005.)

Napi energiafelhasználás: 

Az alapanyagcsere csak azt mondja meg nekünk, hogy mennyi energia kell ahhoz, hogy lényegében életben maradjunk, és megfelelően működjenek a szerveink. Nem tartalmazza az egyéb energiaigényt, amit felhasználunk például tanuláshoz, munkához, fizikai megterheléshez, takarításhoz, sporthoz, stb. Ahhoz, hogy ezt kiszámoljuk, meg kell szoroznunk az alapanyagcsere értékünket az aktivitásunkhoz rendelt szorzóval:

- RMR x 1,4, ha nem aktív tevékenységeket végzünk (sokat ülünk vagy állunk a nap folyamán)

- RMR x 1,7, ha közepesen aktív tevékenységet végzünk (séta)

- RMR x 2, ha nagyon aktív tevékenységet végzünk (fizikai tevékenység egész nap)

(Forrás: Anita Bean: Modern sporttáplálkozás)

Ebben a napi energiafelhasználásban még mindig nincs benne az, ha rendszeresen űzöl valamilyen sportot, mert azoknak megint csak van egy szorzója (de ezzel majd később foglalkozunk!)

Tehát ha fogyni szeretnénk, akkor ahhoz meg kell határoznunk a napi energiafelhasználásunkat, melyet 15 %-al célszerű csökkenteni az egészséges, megfelelő fogyáshoz. Ez kb. fél kiló zsírvesztést (nem izomvesztést) jelent hetente anélkül, hogy lelassulna az anyagcseréd! 

Mára azt hiszem ez elég kimerítő volt, szóval a többit hagyom a következő bejegyzésre!! :-)

Kövess facebook-on: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr456714415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása