Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

2. lépés: Pontos célkitűzés

2014. szeptember 26. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Most már tudjuk, hol állunk, honnan fogunk indulni. Azonban azt is látnunk kell, hogy hova szeretnénk eljutni, és meg kell terveznünk, hogy hogyan szeretnénk oda eljutni.

Tehát négy szóban: Ki kell tűznünk céljainkat!

A célkitűzés és tervezés mestersége ott lapul bennünk, a baj inkább az, hogy ritkán hívjuk elő. Inkább sodródunk az árral. De miért nem tűzünk ki célokat? A leggyakoribb indokok:

-          nincs időm erre

-          nem tudom hogy kell

-          nem hiszem hogy ez segítene

-          nem értem miért olyan fontos ez, biztos jó lesz nélküle is

 Hiba, hiba, hiba és hiba. A céljaid tisztázására és a megvalósítás megtervezésére mindig fordíts időt, amire én a „holt időket” használom: amíg utazom a buszon, amíg a gyerek alszik vagy éppen belemerült egy játékba, elalvás előtt, kertészkedés közben, stb. Ha napközben „nincs időd”, akkor kelj fel 10 perccel korábban! A tervezésre fordított öt perced legalább a dupláját fogja Neked megspórolni az idődben, és még pénzt is spórolhatsz vele! Például én mindig vasárnap megtervezem, hogy a következő héten milyen ételeket fogok főzni és felírom az összes ételhez való hozzávalót. Hétfőn elmegyek a boltba, és megveszek mindent, így nem kell hetente háromszor menni bevásárolni, amivel időt és energiát spórolok, másrészt így nem tudok elcsábulni, hogy a felírt dolgokon kívül még ezt is meg azt is megvegyem, amivel pedig pénzt spórolok. Na de vissza a célkitűzéshez! :-)

Hogyan tűzzük ki és valósítsuk meg céljainkat? 

Először is: tisztázzuk magunkban, hogy valójában mit is akarunk, és azt a lehető legkonkrétabban írjuk le. Nem jó célkitűzés a "Le akarok fogyni" vagy "Egészségesebben akarok élni". Inkább így: "Fél év múlva 50 kiló leszek", "Egy éven belül tökéletes lesz az egészségem, mert áttérek a vegetáriánus táplálkozásra, és minden nap sportolok".  De az is jó, ha jelen idejű mondatokban fogalmazzuk meg a céljainkat, mintha már elértük volna, például: "50 kiló vagyok és formás az alakom" vagy "Teljesen elmúlt a magas vérnyomásom", "Vegetáriánus vagyok", stb. 

Másodszor: ne tűzzünk ki irreális célokat! Ne akarjunk 20 kilót leadni két hét alatt, vagy húsevőből átvedleni vegetáriánus életmódra egyik hétről a másikra! Csak azt érjük el vele, hogy hamarosan feladjuk a dolgot. Olyan célokat tűzzünk ki, amelyekért küzdeni kell, de nem elérhetetlenek! 

Harmadszor: adjunk meg határidőt a cél eléréséhez! Tűzzünk ki egy végleges határidőt: "Egy év múlva már gond nélkül fogom tartani az 50 kilós súlyomat, egészségesen táplálkozom és minden nap sportolok." És ezen belül is tűzzünk ki hosszabb-rövidebb határidőket a részfeladatok elvégzéséhez: "Három hónap múlva már egyáltalán nem fogok dohányozni". "A hónap végére két kilót adok le."  Ne felejtsük el, hogy csak REÁLISAN!

Negyedszer: a célokat és határidőket írjuk le! Van már egy életmód füzeted vagy számítógépes határidőnaplód, hát vezesd! Jegyezd fel a céljaidat, és a megvalósításuk határidejét!  A célok leírása segít a tudatosításban, az elhatározásban, sokkal több erőt, motivációt, energiát ad, mint a csak kigondolt, fel-felbukkanó gondolatok, amelyek aztán tova is szállnak. Segítenek abban, hogy emlékeztesd magad, hogy miért küzdesz, hova tartasz, ki akarsz lenni. Segítenek az oda vezető út megtervezésében, kivitelezésében, hogy ne tévedj el!

 Ötödször: vággy arra, hogy elérd a céljaid, és higgy benne, hogy el fogod érni! Az égető vágy az, ami átsegít a nehézségeken, a kudarcokon, az akadályokon. Hinned kell abban, hogy képes vagy elérni azt, amire törekszel. Ezért kell reális célokat kitűznünk, mert arról el tudjuk hinni, hogy meg is lehet valósítani. 

Hatodszor: jelenítsd meg lelki szemeid előtt a cél elérését! Érezd az örömöt, amikor 3 számmal kisebb méretű ruhát veszel fel, lásd magad, ahogy éppen felpróbálod a formás testedre! Érezd, hogy kicsattansz az egészségtől, hogy boldogság  és nyugalom jár át! A vizualizáció a legjobb barátod lesz!

És nem, nem fog menni célkitűzés nélkül. Ha nem él egy kép a fejedben, egy emlékeztető a füzetedben, és jön az első meg a második meg a többi akadály, akkor el fogod felejteni, hogy miért is csinálod, és előbb vagy utóbb, motiváció hiányában fel fogod adni.

Hányszor voltam én is így vele, hogy nem csinálom, nem érdekel az egész, de aztán felbukkant a képernyőkímélőm, ami tele van motivációs képekkel és idézetekkel, vagy éppen a tükörre kiragasztott idézetre tévedt a tekintetem, és új erőt kaptam ahhoz, hogy tovább csináljam, amit elterveztem. Ha elbizonytalanodtam, feltettem magamnak a kérdést: Miért csinálod? Miért akarod? És a válasz erőt ad. 

 Szóval, szívd fel magad, és tessék nekiülni a céljaid megfogalmazásához. Írd le magadnak, hogy mit szeretnél az életmódváltással elérni, miért akarod elérni, hogyan akarod elérni. Tűzd ki a határidőket! Tervezd meg a megvalósítást! Segít benne az előző fejezetben kiszámított BMI vagy éppen a táplálkozási naplódból levont következtetések.

A következő bejegyzésben önmagunk motiválásáról lesz szó. Addig is, ha szeretnél többet megtudni a célkitűzés mesterségéről és egy jó kis lelki tuningban részt venni, szívből ajánlom a következő könyveket: Brian Tracy: A teljesítmény lélektana, Kerner Tibor: Az öt év csodája

Ha neked is van olyan motivációs könyved, amit imádsz, írd meg, vagy szólj hozzá facebook-on: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr496730415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása