Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk...

Ismerkedés a mozgásformákkal: séta, természetjárás, nordic walking

2014. október 07. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Az előző lépésünk a mozgás elkezdése volt. Úgy gondolom, nem haladhatok tovább a következő lépésre, amíg kicsit meg nem ismerkedünk néhány mozgásformával, remélve, hogy megtalálod köztük Te is az igazit. 

Kezdjük is talán a legegyszerűbbel és legköltséghatékonyabbal, a sétával.séta.jpeg

 

Kiknek ajánlható?

Mindenkinek, de főleg azoknak, akik (a volt énemhez hasonlóan) már a sport szó hallatán elfáradnak és inkább választanák a televízió előtt ülést. Tehát mindenkinek, aki most ismerkedik vagy újraismerkedik a sportos életmóddal, valamint azoknak is, akiknek problémája van az ízületeivel, esetleg fáj a hátuk, hiszen ez a mozgásforma kíméli az ízületeket, kicsi a sérülés esélye, és nagyon jó hátfájás ellen. Szóval aki egész nap ülőmunkát végez, ne hagyja ki!

Várandósok vigyázzanak, az utolsó trimeszterben ne vigyék túlzásba a sétát, mert beindíthatja a szülést. 

Milyen hatásai vannak a sétának?

Csökkenti a vérnyomást, megakadályozza a vér besűrűsödését, amivel megelőzhetjük a vérrögök képződését. Késlelteti a csontritkulás kialakulását, megelőzhető vele a II. típusú diabétesz. Nagyon jót tesz az anyagcserének is. Mint a többi testmozgásnál, séta közben is felszabadul az endorfin, szerotonin és a dopamin, ezáltal depresszió ellen kiváló. Formázza a lábat, a feneket. 

Hogyan kezdjünk neki?

Legalább heti 3-4 alkalommal sétáljunk fél órát, mégpedig lendületes, ütemes mozgással, tehát ne csak tengés-lengés legyen, öt perces "beszélgetés a szomszédasszonnyal" pihenőkkel, hanem olyasmi mozgás, mint amikor kicsit sietsz a buszhoz :-). Ez a mennyiség az egészség megőrzéséhez elegendő. Viszont ha zsírt is szeretnél égetni, akkor legalább egy órát kell "sietned", úgy, hogy percenként 140 lépést tegyél meg. A séta aerob tevékenység, tehát sok oxigén felhasználásával égeti a szénhidrátot és a zsírt. Ha már könnyedén megy a  heti  3-4, akkor lehet emelni 5-6-7 alkalomra, majd pedig az intenzitását kell fokozni addig, amíg már könnyed kocogás lesz belőle. 

Mikor sétáljunk?

Főétkezés előtt célszerű, mert csökkenti az utána elfogyasztott zsíros ételek káros hatásait, azaz csökkenti a zsír szintjét a vérben. Meg amúgy is, egy kiadós evés után nem fogod rászánni magad. Viszont, én azt tapasztaltam, hogy evés után, amennyiben nem eszed magad kidurranásig (és egy életmódváltónak így illik), akkor étkezés után is jól esik egy kellemes (nem sietős!!!) séta, ami beindítja az emésztést. 

Hol sétáljunk?

Bárhol. Városban, parkban, természetben.

Szükséges eszközök, költségek

Szerintem kezdetben költségmentes, de ha "profi" módon szeretnél sétálni, akkor nem árt egy jó kis kényelmes cipőt beszerezned. Vannak különféle alternatívái a sétának (lásd lent), amelyeknek van eszközigénye (így pénzigénye is), de azt javaslom, hogy ebbe akkor vágj bele, ha tényleg tetszik. Egyéb kiegészítőket is be lehet szerezni, úgymint lépésszámlálót, de le is lehet tölteni ilyen applikációkat telefonra, melyek számolják a megtett lépést, a megtett utat,  időt és az elégetett kalóriákat. Ilyen applikációk például a Steps Mania, Walk Me, Cardiotrainer, Runkeeper, és ami az én telómon van (ingyenes és elég jó), az a Runtastic. 

Alternatívák

Ha a sima sétálás már nem indít be, és olyan helyen laksz, ahol meg tudod tenni, akkor nagyon jó alternatíva a természetjárás (akár egyedül, akár csoportosan), valamint mostanában hódít a nordic walking, amiről bővebben itt olvashatsz: http://napidoktor.hu/blog/formasan/mozgasban/eszaki-seta-nordic-walking/

És itt bemutató videót is nézhetsz: https://www.youtube.com/watch?v=H36XyNb7HEE

Ne feledd: napi 10.000 lépés! Ennyit kell tenned az egészségedért! Kellemes sétálást kívánok, pihenés közben pedig csatlakozz hozzám a facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr166767009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása