Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Mik azok a szabad gyökök és antioxidánsok?

2014. november 11. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

 

Biztosan hallottál már a szabad gyökökről és az antioxidánsokról, mégsem tudjuk úgy igazából hogy mit is takarnak. Nézzük meg őket röviden és tömören:

Szabad gyökök és antioxidánsok

A szabadgyökök a sejtek anyagcseréjének melléktermékei, melyek az energiatermelés során jönnek létre a szervezetben. Ezek károsítják a sejtmembránokat, rombolják a DNS-t, általában fő okozói az öregedéssel együtt járó fizikai, testi hanyatlásnak, és jelen­tős szerepet játszanak a tüdő- és a szívbetegségek, valamint a rák kialakulásában.

A szervezetünkben sajnos természetesen képződnek, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód miatt is felszaporodhatnak.

Ezeknek a szabadgyököknek a megkötése az antioxidánsok feladata, melyek a vérben találhatók.

A négy legfontosabb gyökfogó: az E- vitamin, a C-vitamin, az A-vitamin növényekben előforduló előanyaga, a béta-karotin, valamint az antioxidáns enzimek működéséhez is szükséges szelén. Az enzimrendszer működését segíti még a cink, a réz, és ugyancsak antioxidáns hatásúak a gyümölcsökben, zöldségekben megtalálható fitovegyületek, a bioflavonoidok.

A sejtek antioxidáns-termelő képessége a genetikai adottságoktól, az életkortól és a táplálkozástól függ. A betegségben legyengült, idősebb vagy egészségtelenül, egyoldalúan táplálkozó ember szervezete azonban kevesebb antioxidánst állít elő, így utat nyit a szabadgyökök egészségkárosító működésének.

Tanácsok antioxidánsok megfelelő beviteléhez:

  1.       Együnk naponta friss zöldséget és gyümölcsöt!
  2.       Legyen az étrendünkben rendszeresen dió és más magvak!
  3.       Együnk salátát!
  4.       Tároljuk a növényi olajokat hideg, sötét helyen, ne használjuk fel újra!
  5.       Előnyös lehet napi 1-2 pohár vörösbor elfogyasztása!

 

Ennyit nagyvonalakban az antioxidánsokról és a szabad gyökökről, de ha még többet szeretnél tudni, ajánlom a következő oldalt: szabadgyökök-antioxidánsok szerepe

 

Nemsokára elindul a saját weboldalam, ahonnan megkaphatod a legújabb információkat és még többet az egészséges táplálkozásról, szóval lehet mostanság egy kicsit ritkábban fogok írni. 

 

Legközelebb folytatjuk a táplálkozási piramissal! Addig is kövess facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr266886823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása