Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

A "You are here" pont meghatározása 3. rész

Táplálkozási napló

2014. szeptember 22. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Az előző bejegyzésben kiszámoltuk a testtömeg indexünket, az alapanyagcserénket és a napi kalóriaszükségletünket, mint induló adatokat az életmódváltásunkhoz.

De azt is meg kell néznünk, hogy jelenleg milyen étkezési szokásaink vannak. Ha van valakinek táplálkozási tanácsadó, dietetikus ismerőse, javaslom, hogy kérje a segítségét (én pedig kérném az elérhetőségét), mert ő a táplálkozási naplónkból jobban ki tudja szűrni az egészségre ártalmas tényezőket és olyan étrendet tud nekünk összeállítani, amely a lehető legjobban fogja szolgálni egészségünkkel és testünkkel kapcsolatos céljaink elérését. Viszont akinek nincs ilyen ismerőse, az se keseredjen el, megoldjuk a dolgot józan paraszti ésszel, csináld magad módon :-)

Na, a feladat a következő: Nyomtasd ki 7 példányban az általam készített táplálkozási naplót, (azaz inkább életmód napló, mert nem csak a táplálkozásodat tudod nyomon követni) és vezesd hét napon keresztül azt, hogy mit és mikor ettél, ittál, mozogtál. Íme néhány instrukció:

A „Mit ettem?” oszlopban fel kell jegyezned, hogy időpont szerint mit ettél. Minden számít, tehát azt is fel kell jegyezned, ha egy szem kekszet ettél meg, és azt is, ha végigetted a svédasztalt. Próbáld meg pontosan leírni, pl. egy közepes/kicsi banán, vagy 150 g-os, 1,5 %-os zsírtartalmú joghurt, 2 szelet csirkemell nagy adag fehér rizzsel, 1 egész tábla vagy 3 kocka csoki, stb.

 A „Folyadék” oszlopban fel kell tüntetned, hogy mit és mennyit ittál. Például 2 dl szénsavmentes ásványvíz, 1 fél csésze erős kávé, 1 bögre 1,5 %-os tej, 1 pohár vörös bor, stb. A folyadékot tartalmazó, de inkább ételnek számító dolgokat ne ide írd, hanem az ételekhez, de feltüntetheted, hogy mennyi folyadékot használtál az étel elkészítéséhez. Például ha zabpelyhet ettél tejjel, akkor itt feltüntetheted, hogy 3 dl tejet használtál. Vagy ha valamilyen levest ettél, akkor az az adag kb. 2 dl leveslét tartalmazhat.

 A „Mozgás/sport” oszlopban tüntesd fel, hogy milyen testmozgásokat végeztél és mennyi ideig. Írd be például a sétát a buszmegállóig, ami 5 perc, ha olyan a munkád, ami mondjuk könnyű fizikai munkának felel meg, írd be. De tüntesd fel a házimunkát, a gyerekkel való kiadós kergetőzést vagy játszóterezést, és a végzett sport idejét és intenzitását. Szóval mehet ide minden, amikor nem ültél vagy feküdtél, és mozgással járt. (Azt azért nem kell beleírni, hogy „kimentem a Wc-re”, vagy „felálltam, mert jött a postás” J)

 A „Megjegyzés” oszlop arra szolgál, hogy feljegyezd azokat a mozzanatait a napodnak, amelyek fontos információk lehetnek az életmódváltás során. Ilyenekre gondolok, hogy: szívtál-e cigarettát, túl zsírosan főzöd ezt az ételt, hol vannak szabad perceid, amikor mondjuk „unatkozol”, hányszor ért stresszhatás, már megint hamar felkaptad a vizet és kiborultál, stb.

 Kérlek, hogy a legnagyobb őszinteséggel töltsd ki, mert ez lesz neked az iránytű, hogy mit csinálhatsz rosszul, és az életed mely területein kellene kicsit változtatnod ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. Leírva, egymás mellé téve azonnal fel fognak tűnni azok a dolgok, amiket rosszul csinálsz, pl. így már fel fog tűnni, hogy mennyi édességet is eszel igazából, hányszor eszel zsíros kaját, hogy állsz a folyadékfogyasztással, hol tudsz majd egy kis időt szakítani mozgásra, stb. Józan paraszti ésszel is meglátod, hogy min kell változtatnod. De ha nagyon nem megy, írj nekem, és segítek szívesen! Akár itt a blogon, vagy facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

Íme az életmód (táplálkozási napló): 

https://m.blog.hu/el/eletmodnaplom/Életmód naplóm.pdf

És egy minta a saját naplómból (ennél lehet részletesebben is :-))

IMG.jpg

És ne feledjétek! Akinek valamilyen komoly emésztőszervi betegsége van, vagy cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenved, mindenképpen kérje ki orvosa véleményét, mielőtt a táplálkozásában változtatásokat eszközölne!!!!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr446719251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása