Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Motiváció, motiváció, motiváció

2014. szeptember 29. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Úgy gondoltam, hogy a motiváció lehetne a harmadik lépés az életmódváltásunkban, de inkább maradok annál, hogy ez még a második lépcsőhöz tartozik, a célok kitűzéséhez. Hiszen az, hogy a céljainkat megjelenítjük lelki szemeink előtt, vagy lejátsszuk magunknak, mint egy filmet, az is motiváló erővel bír. Sőt!

A célok vizualizálása, megjelenítése képekben, a cél elérésekor érzett öröm átélése olyan energiákat szabadít fel benned, hogy vonzani fogod magadhoz azokat a módszereket, körülményeket, embereket, amelyek vagy akik segíteni fognak a célod elérésében. (Biztosan hallottál már a vonzás törvényéről :-))

motiváció.jpg (551×400)(Kép forrása: iszeged.hu)

Miért fontos a motiváció és hogyan motiváljuk magunkat?

Szerintem számodra is egyértelmű a válasz. Motiváció nélkül nagyon nehéz átlendülni az akadályokon. És bármely út, amelyet bejársz, tele van akadályokkal, nehézségekkel, melyekkel meg kell birkóznunk. És ki fog tudni sikeresen megbirkózni velük? Igen, akinek van motivációja!

Az életmódváltás sem egy könnyű út. Lesznek nehézségek, lesznek olyanok, akik alig várják, hogy feladd (mert szeretnének egy jót röhögni rajtad, vagy végre a szemedre vethetik az "én megmondtam-ot"), lesznek olyanok, akik támogatnak, de mivel ez nem az ő harcuk, előbb-utóbb gyengül ez a támogatás, végül elfelejtődik. Lehet, hogy hetekig, hónapokig nem fog látszódni a változás a tükörben, vagy a mérlegen. Nehéz lesz megtalálni a megfelelő összhangot a család és az edzések-étkezések között, kemény lesz az edzés (főleg az elején) és biztosan fogod azt érezni, hogy hiába teszel meg mindent, semmi sem változik.

Sokszor voltam én is így. Minden egyes nap. De segített a sok emlékeztető a hűtőn, az idézetek, a képek, az életmód naplóm, és folytattam tovább. Nem is tudom, mi lett volna, ha ezekkel nem készülök. De. Tudom: még mindig ott tartanék, hogy eszem a sok trutyit, amivel a világ kínál, és siránkozok, hogy miért van ilyen hordó hasam és hogy már megint nem jön rám egyetlen nadrág sem. És persze mindenki más hibás lenne, hogy így nézek ki, csak én nem! Ismerős?

Egy szó mint száz: motiválni kell magad. És hogy mivel? Azt csak te tudod, hogy mi hat rád motiváló erőként. Szerintem a legalapvetőbb motiváló erő az, ha a kitűzött céljaid a saját céljaid. Hogy értem ezt? Megtudod a választ, ha visszalapozol az életmód naplódban oda, ahova leírtad, hogy miért akarod ezt az egészet csinálni. Azért akarsz lefogyni, hogy a férjed kívánjon, hogy a barátnőd irigykedjen, hogy legyen már végre neked is valami ütős, amit kirakhatsz a facebook-ra? Vagy azért csinálod, mert TE saját MAGADAT nem érzed jól a bőrödben, mert aggódsz a SAJÁT egészséged miatt? Ha valamit azért csinálsz, mert másoknak akarsz megfelelni, az nem fog motiválni (szerintem). Ha azért akarsz leadni 10 kilót, hogy a férjed kívánjon, de amúgy te teljesen meg vagy elégedve az alakoddal és jól érzed magad a bőrödben, akkor tudod mi lesz? Egy hét diéta után egyszer csak felkapod a vizet, és bevágódsz egy tábla csokival a tévé elé, mondván, hogy "Ha így nem kellek annak a disznónak, akkor nagyon sajnálom!" :-)

Mivel motiváld magad?

Adok néhány tippet, de várom a ti tippjeiteket is itt, vagy facebook-on (www.facebook.com/Életmódváltók közössége):

- Keress motivációs idézetet minden egyes hétre és írd fel ezeket az életmód naplódba!

- Ragassz ki motivációs idézeteket olyan helyekre, ahol látod: tükör a fürdőszobában, hűtő, dolgozóasztal, asztali naptár, éjjeliszekrény, stb.

- Készíts a számítógépedre motivációs képeket és idézeteket a célodról: régi önmagadról, vagy vékony modellekről, boldog családokról, egészséges emberekről, stb. Ezt állítsd be képernyőkímélőnek!

- Adj határidőt a célok eléréséhez, és ezekhez a határidőkhöz rakj olyan képeket, amelyek az elért célodat tartalmazzák!

- Olvass motivációs könyveket! Személyes kedvenceim, melyeket szívből ajánlok: Kerner Tibor: Az öt év csodája, Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés, Brian Tracy: A teljesítmény lélektana

- Hallgass zenét és minden nap vizualizáld a célod elérését: ahogyan bikiniben csodás alakkal futsz a tengerparton, és az összes férfi feléd fordul, ahogyan könnyedén elutasítod a felkínált édességet, vagy húst, ahogyan boldogságban és szeretetben hancúrozol a gyerekeiddel vagy este az apjukkal :-P. 

Találd meg a megfelelő motivációt! Alkalmazd minden nap, és a siker sem marad el! 

A motiváció kelleni is fog a következő lépéshez: a függőségeink elengedéséhez! De erről majd a következő bejegyzésben!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr126741385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása