Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Aerob vagy anaerob edzés? Tabata, intervallum vagy kardio? Tegyük ezeket tisztába!

2014. október 20. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Ebben a bejegyzésben megkísérlem megfogalmazni ezeknek a csodálatos kifejezéseknek a lényegét, hiszen sokszor hallottunk már róluk, egyikről másikról talán még sejtésünk is van, de most itt az ideje, hogy helyrerakjuk őket. 

 

Mi az, hogy egy sport aerob vagy anaerob tevékenység?

Azt tudjuk, hogy mindenfajta tevékenységhez, így a sporthoz is energiára van szükség. Energiát pedig a tápanyagok (fehérjék, zsírok és szénhidrátok) elégetésével nyerünk. 

Nos, az aerob jelentése: oxigénigényes, levegőt kívánó. Tehát az aerob jellegű sportban a szervezetünk az izmok számára szükséges energiát a szénhidrátok és zsírok oxigén jelenlétében történő elégetésével biztosítja. 

Az aerob gyakorlatok energiaigénye lassúbb és kisebb, mint az anaerob gyakorlatoké, azaz aerob folyamat játszódik le az olyan mozgás közben, amely alacsony vagy közepes erőkifejtést igényel. Mivel egy alacsony vagy közepes intenzitású mozgás ezáltal tovább is tart(hatna), a szervezet szénhidrátot és zsírt is éget az energiaszint fenntartására. De hogy miből mennyit használ fel, az több dologtól is függ, mint például az edzés intenzitásától, időtartamától, a személy edzettségétől, és az edzés előtti étrendjétől. Gyakori példái a futás, kocogás, kerékpározás, úszás. Onnan tudhatod, hogy aerob tevékenységet végzel, hogy mozgás közben tudsz még beszélni is :-)

És még plusz néhány hasznos infó, ha érdekel az aerob edzés: aerob edzés, a zsírégetés egyik pillére

Ezzel szemben az anaerob jelentése: oxigén hiányában is életképes. Azaz, anaerob tevékenységnél az izommunkához szükséges energia előállításához nem áll rendelkezésünkre elegendő oxigén. Mikor történhet ez meg? A magas intenzitású edzéseknél. Tehát anaerob minden olyan mozgás, amely intenzív erőkifejtést igényel, és ezáltal rövidebb ideig végezhető egyhuzamban. Gyakori példa erre a súlyzós edzés, erősítő gyakorlatok, sprintfutás. Az anaerob tevékenységek az energia előállítására a szénhidrátokat használják fel, tehát alapvetően az állóképesség, valamint az izomzat fejlesztését szolgálják (hozzáteszem megfelelően összeállított, speciális étrend mellett). 

Többet megtudhatsz az anaerob tevékenységről itt: mi zajlik a szervezetben anaerob edzésnél

Azt hiszem ebből levonhatom azt a megállapítást, hogy nem a sport fajtája fogja meghatározni, hogy aerob vagy anaerob tevékenységről beszélünk, hanem a végzéséhez szükséges erőkifejtés. Azaz a monoton, kényelmes tempóban, hosszú ideig végzett futás aerob, de ha már sprintelnünk kell mondjuk 100 métert, akkor az már anaerob.  Remélem jól gondolom :-)

 

Nos akkor nézzük mi az a kardio!

A kardio és az aerob mozgásforma hasonló, de hogy éppen melyiket műveljük az attól függ, hogy honnan nyerjük az energiát, (szénhidrátokból vagy szénhidrátok és zsírok elégetéséből) amit pedig a mozgás intenzitása határoz meg. Tehát az előbb említett futásnál maradva, valakinek ez kardió, ha nagyobb erőkifejtést igényel az elvégzése, másnak pedig ugyanez lehet aerob, ha csak csekély, vagy közepes erőkifejtést igényel. 

A kardio jellegű edzésnél a pulzus a maximumot is elérheti, fokozottabb izommunka kell hozzá, és fokozott energiafelhasználás, amit a szervezetünk a szénhidrátok elégetésével biztosít. Tehát ezek szerint a kardio nem zsírégetésre való, hanem inkább állóképességünk fejlesztésére? De akkor miért látok olyan bejegyzéseket, hogy alacsony és közepes intenzitású kardio mozgás? De van olyan bejegyzés is, amely szerint a magas intenzitású kardioval lehet a legjobban zsírt égetni. Ez azzal függ össze, hogy a magas intenzitású kardio gyorsítja az anyagcserét, így az edzés befejezése után, mivel az anyagcsere még sokáig pörög, hiszen jól megzavartuk, égetni fogja a zsírt. Ezzel szemben az alacsony intenzitású aerob nem dobja fel túlságosan az anyagcserét, így az az edzés végeztével hamar visszaáll, így nincs (vagy gyenge) az utólagos zsírégető hatása.

Jaj, de el lehet itt tévedni! Rosszul érzelmezem a dolgokat? Vagy csak marketingfogás, hogy egy-egy sportot
"el lehessen adni", mint a legjobb zsírégető? És ha ez mind jó értelmezés, akkor mégis melyik a jobb a zsírégetéshez? Vagy nincs ilyen? Egyszerűen az a legjobb, ha a heti edzéstervedben szerepel mind alacsony intenzitású mind magas intenzitású gyakorlat? 

Aki szakértő ebben a témában, kérem, hogy mindenképpen kommenteljen, mert minél jobban beleásom magam a kardio-nem kardio témába, annál inkább elvesztem a fonalat!

 

Térjünk át az intervallum edzésre!

A legtöbb bejegyzésben úgy dicsérik, mint a leghatékonyabb edzésformát a zsírégetéshez abból kifolyólag, hogy jelentősen megnöveli az anyagcserét, így az edzés befejezése után égeti a legtöbb zsírt. 

Ez az edzésforma váltakozó intenzitású, amelyben aktív és pihenő szakaszok váltják egymást. Tehát anaerob és aerob tevékenységet is végzel az edzés alatt. Az aktív szakaszban teljes erőbedobással kell dolgozni, míg a pihenő szakaszban alacsony aktivitással (tehát nem ülünk le szó szerint pihenni). Sokan azért kedvelik ezt az edzésformát, mert kevesebb időt vesz igénybe, ugyanis 20-25 perc intenzív intervall edzés felér minimum 45 perc sima aerob tevékenységgel. Viszont azt meg kell jegyezni, hogy nem kezdőknek való, tehát aki még most szemezget a sportokkal, ne ezt válassza kezdetnek, mert annak nem lesz jó vége! 

De itt egy részletesebb leírás is az intervallum edzésről: mi is az intervallum edzés

 

És végül, de nem utolsó sorban: a tabata edzés!

Ez egy nagy intenzitású, lényegében intervallum edzés, tehát ebben is van aktív és pihenő szakasz, de egy gyakorlatból 6-8 sorozatot végeznek 20 másodperces aktív és 10 másodperces pihenő szakasszal.
Az intervallumhoz hasonlóan ez sem ajánlott kezdőknek!

Itt nézhetsz egy videót a tabata edzésről: tabata

 

Nem is csodálom, hogy akik otthon, egyedül szeretnének valamilyen edzéstervet kieszelni és abból valamilyen szemet gyönyörködtető eredményt kihozni, egy idő után elvesztik a kedvüket és a türelmüket, hiszen annyi egymásnak ellentmondó vagy a másikra rácáfoló bejegyzést lehet találni ebben a témában. Gondolom ez abból adódik, hogy ki melyik mellett határolódik el, ki melyik mellett tart ki.

Egy a biztos - szerintem: végezd bármelyik típusú edzést, addig nem fogsz eredményt elérni, míg a táplálkozásodon nem változtatsz! Erről fog szólni a következő lépésünk az életmódváltás felé!

De előtte teszünk még egy kitérőt a jóga és a pilates világába a következő bejegyzésben! 

Addig is kommentelj, és kövess facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

 

Forrás: Anita Bean: Modern sporttáplálkozás és a fent megjelölt hivatkozások

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr706810447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irén Jenei 2017.04.21. 15:11:37

Szia :) facebookon is megtalálható vagy ?
süti beállítások módosítása