Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Minden, ami kerékpározás

2014. október 09. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Egy nagyon jó kis edzési móddal fogunk megismerkedni, mégpedig a kerékpározással, vagy ahogy nálunk falun mondják, a biciklizéssel :-)biciklizés.jpg

(Kép forrása: friendnrg.com)

De jó is volt régen, gyerekkoromban egy tó mellett laktunk, és sokszor körbetekertük a tavat. Nincs jobb az arcodba csapódó, kilógó ágaknál, a hirtelen előtted átkúszó siklónál meg a rejtőzködő köveknél :-) De hamar elfeledteti veled ezeket a kellemes kis meglepetéseket az a jó levegő, a csönd és a gyönyörűen fodrozódó tó látványa. Megállsz, leülsz gyönyörködni a kis kacsákban, de egy kis idő múlva rájössz, hogy egy hangyabolyba ültél bele természetesen :-) Áhh, régi szép idők! 

Kiknek ajánlható?

Kortól és nemtől függetlenül bárkinek. Akinek baj van az ízületeivel, inkább ezt a mozgási formát válassza mondjuk a futás helyett, mert kisebb terhelést ró az ízületekre. Viszont nem ajánlatos a kerékpározás azoknak, akiknek aranyerük vagy gerincsérvük van. Várandósan lehet biciklizni, de lehetőség szerint ne terepen, városban, mert nagy az esés veszélye. Inkább váltsunk szobabiciklire. 

Milyen egészségügyi hatásai vannak?

A kerékpározás jó hatással van a szív- és érrendszerre, fokozza a szervek vérellátását, javítja a légzőszervrendszer munkáját. Csökkenti a vérzsírszintet és javítja a terhelhetőséget. A test összes izmát megmozgatja, és mivel kiváló aerob tevékenység, a fogyásban is nagy hasznodra lesz. 

Milyen költségei vannak?

Attól függ, milyen kerékpározási formát választasz. Ha csak simán szeretnéd kipróbálni és tekerni néhány kört a faluban vagy a környékén (nehogy már a szomszédok meglássák, hogy sportolsz), akkor egy sima biciklit elég beszerezned akár használtan is. Más nem kell. 

De ha nagyon szégyenlős vagy, esetleg olyan városban élsz, ahol nincs kialakítva kerékpárosoknak egy kis terep, akkor érdemes szobabicikliben gondolkodnod. Nem hasonlítható össze a természetben való kerékpározással az élmény, de a hatásai szinte ugyanazok. Használtan is tudsz beszerezni szobakerékpárt pár ezer forintért, de ha nagyon igényes akarsz lenni, és megengedheted magadnak, akkor be lehet szerezni nagyon durca szobabicikliket, ami mindent mér az ég világon a pulzustól kezdve a kalóriákon át mindent.

Én a szobabiciklizés nagy előnyének tartom, hogy kerékpározás közben nem kell a forgalomra meg a kikerülendő veszélyekre figyelned, így közbeiktathatsz egy kis súlyzós edzést, ami fokozza a zsírégetést. 

Ja igen, zsírégetés. A "sima" biciklizés és szobabiciklizés azért nagyon jó, mert ha egyenletesen, alacsony intenzitással, hosszú ideig (legalább egy óráig) végzed, akkor a zsírégetés is bekapcsolódik. Amennyiben magas intenzitáson végzed (lásd spinning), akkor elsősorban szénhidrátot égetsz. 

Amennyiben nem akarsz szobabiciklire kiadni egyszerre sok pénzt, és szereted a közösséget, akkor ajánlom az edzőtermekben igénybe vehető spinning órákat. A spinning magas intenzitású, zenés kerékpározás, aminek a végén örülni fogsz, hogy még életben vagy :-) A legtöbben azt  mondják, hogy semmilyen edzettségi szint nem kell hozzá, én azon a véleményen vagyok, hogy de! Legalább a falusi biciklizésben legyél jártas :-) Itt csak az óra díjára vagy bérletre kell beruháznod.

Itt tudhatsz meg még többet a spinningről: http://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/7922/spinning---mit-erdemes-rola-tudni

És itt nézhetsz videót is róla: https://www.youtube.com/watch?v=rKqgfLwr5Dk

És ha még ez sem elég, akkor választhatod a túrabiciklizést is, amely nagyon alapos felkészülést igényel, valamint megfelelő túrakerékpárt és túraruházatot. Szóval talán ez igényli majd a legnagyobb befektetést. De biztosan hatalmas élmény! Az interneten szét lehet nézni túraútvonalak után, vagy akár több napos kerékpártúrákra is lehet jelentkezni. 

Szóval, ha eldöntötted, hogy a kerékpározás mely formáját szeretnéd űzni, akkor a legfontosabb teendőd a célnak megfelelő kerékpár kiválasztása és KIPRÓBÁLÁSA. A kerékpárnak megfelelőnek kell lennie a Te méreteidhez, emellet lényeges szempont az állíthatósága is. A kerékpár kiválasztásához kérjük szakember véleményét. 

Tekerésre fel! De azért ne felejts el követni facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr186773927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása