Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Negyedik lépés: Igyunk többet!

2014. október 03. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Életvitelünkre nagyon jellemző az, hogy igen keveset iszunk. Többet kellene! És nem, itt nem a több alkoholról vagy cukros üdítőkről beszélek. Gondolom mindenki tudja – hiszen a csapból is ez folyik – hogy ezalatt a több vizet értjük. Ez lehet csapvíz (ha megfelelő a minősége, de jobb ha a csapvizet vízszűrővel még átszűrjük), lehet ásványvíz ( szénsavmentes, vagy enyhén szénsavas), de elfogadott még a hozzáadott cukrot nem tartalmazó, 100 %-os gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása (de nem helyettesíthetjük vele a vizet). A cukros üdítőitalok fogyasztását próbáljuk meg lekorlátozni maximum az ünnepnapokra.víz.jpg

 Miből nyerünk és hogyan veszítünk vizet?

Vizet alapvetően három úton nyerünk: ivással, az elfogyasztott táplálékkal, valamint a lebontó anyagcsere-folyamatok során keletkezett oxidációs vízzel.

A napi vízmennyiség, amit fogyasztanunk kellene, minimum 2 liter. De ez csak a sima víz mennyiségét jelenti, ebben nincs benne a táplálékkal felvett víz, sem a kávé és egyéb üdítőitalok, gyümölcslevek!!

És hogyan veszítünk vizet? A legtöbb víz a vizelettel ürül, majd verejtékezés révén, de veszítünk vizet a bőrfelületen keresztül párolgással, lélegzés közben, és székleten keresztül. Természetesen, ha valakinek megy a hasa, hány, napszúrást kapott vagy éppen leégett, esetleg komoly vérzése van, akkor még inkább oda kell figyelnie a folyadék megfelelő pótlására. Szintén többet kell inni, ha megterhelő fizikai munkát, kemény sportot űzünk, vagy hőség van odakint.

Hogyan vegyük rá magunkat a több vízivásra?

Fokozatosan! Amikor elkezdtem életmódot váltani, napi fél liter vizet (vagy még ennyit sem) ittam. Így utólag nem is csodálom, hogy állandó székrekedéssel, fejfájással, szédüléssel és gyengeséggel küzdöttem. Most már a napi 2,5 liternél járok, ami úgy érzem, megfelelő mennyiség a számomra.

Első lépésben nézzük meg a táplálkozási naplónkat, hogy egy hét alatt naponta mennyi folyadékot ittunk, és írjuk fel a füzetünkbe, hogy ebből mennyi volt a tiszta víz:

…………………………… liter

(1 liter = 10 dl, 1 pohár víz legtöbbször 2 dl, tehát 1 liter víz = 5 pohár víz, ha a poharad 2 dl-es)

Amikor ezt a lépést megtesszük, írjuk fel az életmód naptárunkba (füzetünkbe), és arra a hétre az a feladatunk, hogy ezt a mennyiséget minden egyes nap megtartsuk. Tehát írjuk be annak a hétnek minden egyes napjára, hogy:

…………… (liter, deciliter, pohár, ahogy tetszik) vizet kell meginnom!

És ha sikerült, a nap végén pipáljuk ki!

A következő héttől próbáljunk meg minden héten 1 pohár vízzel többet inni naponta, tehát az első héten minden nap plusz 1 pohár, a második héten már plusz 2 pohár naponta, stb. (Lehet gyorsabb ütemben is haladni, ha úgy jobb Neked, pl. naponta vagy két naponta növeled a pohárszámot.)

Szintén írjuk be minden egyes napra, hogy mennyi vizet kell meginnunk!

Tippek, hogy ne felejtsünk el inni:

  • Tegyünk egy „Igyál!” cetlit olyan helyre, ahol látjuk: hűtőszekrényre, az ebédlőasztalhoz, a kávéfőző felé, stb.

  • Egy ásványvizes flakonba mérjük ki előre a napi mennyiséget, így látjuk, hogy mennyi fogyott. Ezt a flakont vigyük magunkkal dolgozni, vagy sétáláshoz, stb.

  • Kössük valamihez a vízivást! Én például minden pisilés után mentem meginni egy pohár vizet! Ha esetleg sokat káromkodsz (nem ítélkezem :-)), akkor minden egyes csúnya szó után innod kell, vagy bevezeted, hogy felkelés után rögtön iszol, vagy mielőtt eszel, vagy ahányszor kicseréled a gyerek pelenkáját, iszol egy kicsit.

  • Állíts be a telefonodra emlékeztetőt!

És még néhány jó tanács víziváshoz:

  • Ha reggel éhgyomorra vizet iszol, az jót tesz az emésztésnek, a bélmozgásnak. A legjobb erre, ha kicsit meglangyosítod a vizet, vagy beleteszed egy fél citrom kifacsart levét. A citromos vízzel azonban óvatosan, ezt 2-3 naponta szabad csak csinálni, mert a citrom savas!

  • Kávé után érdemes egy pohár vizet is meginni, mert a kávé elvonja a vizet a szervezetedből.

  • Lehetőleg az étkezések előtt igyál meg egy pohár vizet, mert kicsit eltelíti a gyomrot, így nem fogod túlenni magad. Étkezés közben és után lehetőleg ne igyál, mert – a legtöbb szakkönyvben így olvastam – hátráltatják az emésztést elősegítő enzimek működését, ugyanis felhigítják őket.

  • Ha nagyon unod már a víz ízét, akkor természetes anyagokkal ízesítsd: mentával, uborkával, gyömbérrel, citrommal, gyümölcsökkel. Az interneten rengeteg receptet találsz ebben a témában!

     

    Szóval hajrá, vízivásra fel! És ha van még ötleted a témában, nagyon szívesen várom itt, vagy a facebook oldalamon: www.facebook.com/Életmódváltó közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr256755505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása