Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

5. lépés: Mozdulj meg!

2014. október 06. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Aki – hozzám hasonlóan – alapvetően lusta embernek tartja magát, annak élete legnehezebb döntése lesz rábírni magát arra, hogy kifogások helyett időt találjon a napi rutinjában a mozgásra. De mindenkit megnyugtatok, csak az első lépés megtétele nehéz, de aztán menni fog, mint a karikacsapás!

Hogyan is kezdjük? sport.png

Először is, határozzuk el, hogy mostantól mozogni kell! Nincs kibúvó, nincs menekvés :-). Aki azzal akarja áltatni magát, hogy inkább kevesebbet eszik és így nem kell majd mozogni, kérem, hogy ne tegye! A mozgásnál nincs egészségesebb a világon! Még a teljes kiőrlésű kenyér és a sok gyümölcs meg zöldség sem tudja űberelni (legalábbis én így érzem). Viszont a másik végletbe sem szabad beleesni, avagy a „majd sokat mozgok, így bármit és bármennyit ehetek” típusú gondolkodásba.

A legjobb megoldás az, ha rendszeresen mozgunk és odafigyelünk arra is, hogy mit eszünk.

Tehát első lépésben tekintsük át ismét a táplálkozási (életmód) naplónkat, és jelöljünk meg benne olyan időszakokat, amikor legalább egy fél órára ráérünk. Olyan nincs, hogy nincs szabad fél óránk minimum három alkalommal egy héten. Keressünk rá alkalmat, keljünk fel korábban, variáljuk át a napunkat, vonjuk bele a gyereket vagy apát, de legyen heti háromszor fél óránk (kezdetben).

Mit csináljunk heti háromszor fél órában?

Bármit, ami jól esik és nem megerőltető, ugyanis a sportban is nagyon fontos a fokozatosság, ugyanúgy, mint a leszokásban, a vízivásban vagy a táplálkozásban. Ha nem fokozatosan vezeted be az életedbe, akkor bizony könnyen szenvedhetsz sérüléseket, esetleg túlerőlteted magad és az ízületeid fogják bánni. Arról nem is beszélve, hogy egy hét után feladod, mondván, hogy ezt nem neked találták ki.

Sétálj egy jót, akár a családot is bevonva, biciklizz vagy próbáld ki a futást (de ne fuss le egyből 10 km-t, eleinte inkább ne is kimondott futás legyen, hanem egy kis séta és kis futás váltakozása), vagy focizz a gyerekkel. Számtalan a lehetőség, csak egy kis kreativitás kell hozzá és fél óra! Nem kell rögtön az edzőteremben kezdeni, vagy drága órákra pénzt kiadni. Mozogni pénz nélkül is lehet.

Ezt is szépen vezesd az életmód naptáradban, hogy mikor kezdtél el valamilyen mozgásformát, és írd be azokra a napokra amikor mozogtál, hogy mit és mennyi ideig.

Ha ezt már szépen kivitelezed, hozzászoktál a mozgáshoz, akkor növeld a gyakoriságot! Most már mehet heti ötször ugyanez a mozgás.

Az, hogy mennyi idő alatt jutsz el az első lépéstől a másodikig, az Tőled függ. Lehet egy hét, de lehet egy hónap is. Viszont arra kérlek, hogy csak akkor lépj, ha már hozzászoktál a heti háromszor harminc perchez, tehát nem lesz megterhelő a mozgás növelése.

Aztán időközben ismerkedhetsz a sportokkal, kipróbálhatod egyiket-másikat, amelyik tetszik, vagy utánajárhatsz, hogy milyen sportok segíthetnek majd hozzá a testeddel kapcsolatos céljaid eléréséhez. Na meg az sem mindegy, hogy milyen lehetőségeid vannak azon a helyen, ahol élsz.

Milyen sportot válasszak?

Először is gondoljuk át az életvitelünket, a napi rutinunkat. Szerintem megfelelő akkor lesz a sportválasztás, ha ennek a napi rutinodnak az ellenkezője. Például ha egész nap talpon vagy és lenyomsz 8-12 órát egy álló munkahelyen, akkor nem valószínű, hogy este még a futáshoz lesz energiád (és kedved). Nem is beszélve arról, hogy mindkettő erősen igénybe veszi a lábaidat és a gerinced. Jobb választás egy „ülő” sport, mint például a jóga vagy a pilates.

Ha egész nap ülőmunkát végzel, akkor meg pont a jóga vagy a pilates nem lesz a legideálisabb, inkább fussunk, táncoljunk, vagy valamilyen állóképességi sportot válasszunk.

A másik szempont, ami alapján választhatunk az, hogy melyik sportot űznénk szívesen. Nézegessünk utána milyen lehetőségek vannak és melyiket csinálnánk mi is szívesen.

Majd ha ez nagyjából körvonalazódott, próbáljuk ki azt a sportot, legalább heti egy mozgási alkalmat kiváltva vele! Kezdetben ne verjük magunkat költségekbe, mert ki tudja, lehet nem is fog igazán tetszeni miután kipróbáltuk.

Ha tetszik, akkor erőnlétünk függvényében egyre több mozgási alkalmat váltsunk ki vele egészen addig, amíg heti 3-5 alkalommal tudjuk végezni. Először mindig időtartamot növeljünk, utána intenzitást!

Figyelem!

Mielőtt bármely sportot kipróbálnánk, kérdezzük meg orvosunkat, ha valamilyen betegségben, például magas vérnyomásban, keringési vagy légzőszervi betegségben, stb. szenvedünk, mert betegségünk kizárhat néhány sportolási lehetőséget! A sport egészséges emberből is kihozhat olyan dolgokat, amelyeknek eddig a létezését sem tudta, így ha bármilyen eltérést, fájdalmat tapasztalunk, forduljunk orvoshoz!

 

A mozgás öröm, a szó szoros értelmében, hiszen felszabadítja a boldogsághormonokat Benned! Ha úgy érzed, hogy az életed sivár, nem érzed magad boldognak, kiegyensúlyozottnak, ha nem kapsz elég elismerést, akkor mindenképpen találj magadnak olyan mozgási formát, amiben jól érzed magad! Ne az legyen vele az elsődleges célod, hogy minél gyorsabban lefoggy a segítségével, mert akkor nem lesz hosszú távú a "kapcsolatotok". Az legyen a legfontosabb, hogy szeresd, mert ha szereted, annál többször csinálod, és így a testsúlyodban sem marad el a várt eredmény!

Facebook oldalamon többet is megtudhatsz az egyes sportokról (www.facebook.com/Életmódváltók közössége).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr816763901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása