Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Az ásványi anyagok és a vitaminok 2. rész

2014. november 10. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

 

Az előző bejegyzésben a vitaminokkal ismerkedtünk meg, most pedig az ásványi anyagokon van a sor. 

 

Az ásványi anyagok

Az ásványi anyagok között találhatók makro- és mikroelemek (vagy nyomelemek), melyek abban különböznek egymástól, hogy az utóbbiból sokkal kevesebbre van szüksége a szervezetnek. A makrolemek esetén néhány gramm, vagy pár száz milligrammról, a mikroelemeknél pedig néhány milligrammról, vagy mikrogrammról beszélünk.

 

MIKROELEMEK 

Réz

Sok enzim alkotórésze. Fontos szerepe van a vas felszívódásában, a vörösvértest képzésében. Szükség van rá a normális csontfejlődéshez, az immunrendszer ép működéséhez.

Hiányában növekedési zavarok, vérszegénység alakulhat ki.

Lelőhelye a hüvelyes növények, olajos magvak, gabona és máj. 

Szelén

Sejtvédő, antioxidáns hatású. Nagyon kevés kell belőle, de a növényekben lévő szelén mennyiségét befolyásolja, hogy mennyi található a földben, melyben termett.

Lelőhelyként a tengeri állatokat, a májat, a fokhagymát, illetve a gabonákat (hántolatlan állapotban), búzacsírát, paradicsomot kell megemlíteni. 

Cink

Nagyon fontos immunrendszert védő ásványi elem. A szervezetben megtalálható számos enzim alkotórésze, valamint kiemelt jelentősége az inzulin komponenseként a vércukorszint szabályozásában van.
A növekedés, a nemi fejlődés is munkaköri sajátja. Gyorsítja a sebgyógyulást. Hatékonyan vesz részt a rákos sejtek elleni küzdelemben.

Hiánya törpenövést, lassú sebgyógyulást, étvágytalanságot, valamint az immunrendszer gyengülését okozza.

Lelőhelye a hüvelyes növények, olajos magvak, hús, máj, tojás, gombák. 

Vas

A vörösvértestképzésben játszik fontos szerepet. Szállítja az oxigént és a szén-dioxidot. A vas bevitele önmagában még nem jelent biztos hasznosulást, ugyanis egyes tényezők meggátolják a felszívódást. Ilyenek a gabonamagvak, kávé, tea. A C-vitamin elengedhetetlen a jó vasfelszívódás érdekében.

Vashiány estén vérszegénység, sápadtság, fáradtság, kimerültség tapasztalható.

Általában a húsban lévő vas könnyebben hasznosul. 

Jód

A pajzsmirigyhormon fontos alkotójaként hat az egész szervezetre.

Hiánya kedvezőtlenül érinti az anyagcsere-folyamatokat. Túladagolása pajzsmirigy túlműködést okoz.

Lelőhelye a tengeri só, jódozott só, tengeri állatok kagyló. 

Fluor

Leginkább a csontokban és a fogakban található, ezért hiánya rossz hatással van ezekre (fogszuvasodás, csontosodási zavarok alakulnak ki). A napi fluorszükségletet, ami 1,5 milligramm, jó esetben fedezi az ivóvíz, illetve a fluor tartalmú fogkrémek. Ezen kívül fellelhető még a tengeri halakban.

Króm

A szánhidrát-anyagcserében játszik szerepet. Fokozza az inzulin hatását.

Teljes kiőrlésű gabona, hüvelyes növények, sajt, hús tartalmazza. 

Mangán

Nagyon kevés van belőle a szervezetben, mégis igen sok helyen van szükség rá. De változatos étrenddel ez a mennyiség fedezhető.

Lelőhelye a hántolatlan gabona őrleménye, olajos magvak, tej, hús. 

Molibdén

A szervezetben található többféle enzim működéséhez szükséges a jelenléte. Segíti a vas felszívódást.

Megtalálható a gabonákban, hüvelyes növényekben.

Vanádium

A növekedésben, és a zsíranyagcserében játszik szerepet.

 

MAKROELEMEK

Foszfor

A fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcsere folyamatában játszik fontos szerepet. Segít a csontok, a fogak épségének megóvásában, a biztonságos kötőszövet kialakításában. Túladagolása veszélyes.

Lelőhelye az olajos magvak, hüvelyesek, tojássárgája, sajt.

Kálium

Szükséges a szervezet só-víz háztartásának szabályozásához, a szív megfelelő működéséhez, a kiegyensúlyozott izommunkához.

Hiánya izomgyengeséget, keringési rendellenséget okoz.

Lelőhelye az olajos magvak, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, illetve sütemények, bab, lencse, borsó, káposzta, burgonya, hús, valamint a gyümölcsök közül az avokádó, banán. 

Kalcium

Leginkább a csontok és a fogak normális felépítésében játszik fontos szerepet. Ezenkívül az izmok és az idegrendszer működéséhez elengedhetetlen. Közreműködik a véralvadásban, és segít oldani az allergiás reakciókat.

Lelőhelye: dió, mogyoró, mandula, napraforgómag, paradicsom, sóska, petrezselyem, tojás, tejtermékek, tofu, hús. Legjobban az olajos magvakból, illetve a tejből szívódik fel.

Magnézium

Az izmoknak és az idegenek van rá nagy szükségük. A csontok épségében, az anyagcsere-folyamatokban, a keringési rendszer optimális működésében is szerepet játszik. Hiánya izomgörcsöt, fejfájást, ingerlékenységet okoz. A húsevés, az alkoholfogyasztás, a stresszes életmód, a versenysport fokozott magnézium bevitelt kíván.

Ki lehet azonban védeni a hántolatlan gabonák, avagy a teljes kiőrlésű liszt felhasználásával, gabonacsírák (napraforgómag, tökmag, köles zabpehely, stb.), szója, barna rizs fogyasztásával. 

Nátrium

Fontos szerepe van az izmok és az idegrendszer normális működésében, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, az anyagcsere- folyamatokban. Külön adagolni nem kell, ugyanis konyhasó formájában még többet is adunk belőle magunknak, mint kellene.

Túladagolása vérnyomás emelkedést okoz.

 

Ha még többet szeretnél tudni az ásványi anyagokról, ajánlom ezt az oldalt: ásványi anyagok

 

A következő bejegyzésben két szép szóval fogunk megismerkedni, mégpedig a szabad gyökökkel és az antioxidánsokkal (azaz három szóval) :-)

Addig is kövess facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr666882685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása