Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Fuss Forest, fuss.....

2014. október 08. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Folytatódik az ismerkedésünk a mozgási lehetőségekkel. Ha az előzőleg bemutatott séta vagy nordic walking nem jött be, akkor talán a kocogás/futás tetszeni fog. futás.jpg

Kiknek ajánlható?

Ez is egy olyan sport, ami nincs életkorhoz vagy edzettségi szinthez kötve és nem kell hozzá nagyvárosban élned, hogy művelhesd. (Sőt, egy kisváros vagy falu jobb is a futáshoz). Akiknek azonban légzési vagy keringési zavarai vannak, jobban teszik, ha beszélnek az orvosukkal. Akik várandósok, azok ne akkor kezdjék el a futást, mikor kiderül, hogy baba lesz. Viszont ha már előtte is futottál (rendszeresen, nemcsak akkor, amikor majdnem lekésted a buszt), akkor lehet futni, de ne terepen, hanem sima felületen, és ne vidd túlzásba. Inkább egy gyorsabb séta vagy kocogás legyen, mint kiadós maratoni futás.
A harmadik trimeszterben viszont ajánlott inkább a séta. 

Milyen költségei vannak?

Kezdetben nem igényel nagy befektetést, azonban ha rákapsz az ízére nagyon fontos beszerezned egy jó futócipőt. Ez nagyon lényeges pontja a futásnak és nem elhanyagolandó! A többi ketyere meg extra az már extra, minden a pénztárca függvénye, ugyanis lehet még fokozni az élményt futáshoz kitalált ruházattal meg vízhólyagmegelőző zoknival, pulzusmérővel, gps-el, de futáshoz való applikációkat le is tudsz tölteni a mobilodra (jaj de jó a technika), amiben van térkép, méri a megtett távolságot, pulzust, az elégetett kalóriákat, és még zenét is be tudsz táplálni, csak hogy a leggyakoribbakat említsem. Ilyen applikációk többek között: Runkeeper, Nike+, Sports Tracker, Endomondo (nézz szét, és válaszd ki az ideálisat). Ezeknek a legtöbbje ingyenes alkalmazás. 

Milyen egészségügyi hatásai vannak a futásnak és kocogásnak?

Na először is tisztázzuk a két fogalmat. Futásról akkor beszélünk, ha legalább 8 km/h-val vagy gyorsabban haladsz, kocogásról pedig akkor, ha 8 km/h-tól kevesebbel futsz. 

A futás nagyon kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, hosszú távon csökkenti a vérnyomást, a trombózisveszélyt. Javítja az állóképességet, csökkenti a stresszt. Futás hatására fokozódik a szervezet immunaktivitása. Gyönyörűen formálja az alakot és az egyik legjobb fogyási módszer. Anyagcsere serkentő, szóval a wc-s teljesítményedet is fokozza (hozzáteszem megfelelő táplálkozás mellett). :-) Lassítja az öregedést és csökkenti a cellulitiszt (hmmm, már csak ezért is érdemes belekezdeni hölgyeim)

(Forrás: mitsportoljak.hu/futas-hatasai)

Fogyáshoz lassabb tempóban fussunk, hosszú ideig (legalább 50 percig), mivel a zsírégetés kb. 30-40 perc után indul be. Ha gyorsan futunk és rövidebb ideig, akkor elsősorban a szénhidrátot fogjuk égetni. Az egészségünk megőrzéséhez elég kb. 30 perc futás. 

Hogyan kezdjünk neki?

Nagyon fontos a mértékletesség és a fokozatosság betartása! Ha nekiugrasz rögtön 20 kilométernek, garantálom, hogy többet nem fogsz futni :-) Ahhoz, hogy megelőzzük az ízületi sérüléseket óvatosan kell emelni először a futás időtartamát, majd az intenzitását. Elengedhetetlen a bemelegítés, és futás után a nyújtás!

Találtam Neked egy nagyon jó honlapot, ahol minden hasznos információt megtalálsz még a futásról, többek között találsz kezdőknek szóló futási tervet, valamint tanácsokat a téli, nyári futáshoz (ugyanis ez nem csak tavaszi és nyári sport) Itt találod: www.futas.net

Szóval, ha kedvet kaptál, futásra fel! És kikapcsolódásképpen kövess a facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr506770065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása