Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Akik szeretik a vizet, de nem tudnak úszni: aquafitness, aquaspinning

2014. október 13. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

 

Szeretnél valamilyen vízben végezhető sportot űzni, de félsz, vagy nem akarsz megtanulni úszni? Akkor az aquafitness vagy az aquaspinning a Te sportod lesz!

 

Kiknek ajánlható?aqua_fitness_1_large.jpg

Azoknak, akik nem tudnak úszni, de szeretik a vizet, azoknak akik ízületi és/vagy gerincbántalmaktól szenvednek (gerincferdülésük, hátfájdalmaik vannak), akiknek csontritkulásuk van, időseknek, túlsúllyal küzdőknek, gyerekeknek 6-8 éves kortól, várandósoknak a terhesség
3. hónapjától, és azoknak akik sokáig voltak fekvőbetegek mondjuk műtét miatt. 

 

Milyen jótékony hatásai vannak?

Az aquafitness segít a sérülések, műtétek utáni felépülésben, fejleszti az állóképességet, megerősíti az összes izmot, főként a törzs izmait, ezáltal javítja a testtartást. Jó hatással van az anyagcserére, a szív- és keringési rendszerre. Kíméli az ízületeket, segít a fogyásban. 

Kezdetben az aquafitness-t kizárólag gyógyászati célokra használták a lesérült sportolók felépülésében, de annyira hatásos volt, hogy kikerült a "közemberek" körébe, akiknek szintén segített a betegségekből való felépülésben. Lényegében ma is ezért használják, de nem elhanyagolható sport a fogyni vágyók körében sem, hiszen minden izmot megmozgat, így egy 1 órás tornával akár 500-700 kcal-t is elégethetünk. 

 

Az aquafitness

El sem tudod képzelni, hogy hogyan is néz ki a dolog? Én sem tudtam. Az aquafitnessnek két változata van, a sekélyvízi és a mélyvízi változat. Értelemszerűen az előbbit sekély vízben végzik, ahol leér a lábad, míg az utóbbit mély vízben. De azért nem kell megijedni a mélyvízi változattól sem, hiszen van hozzá speciális öv, amely fenntart a vizen, legyél akár 200 kiló, akár 40 :-) 

Eszközigénye

Egyedül úszódresszbe és a bérletbe vagy jegybe kell beruháznod, a sport végzéséhez szükséges eszközöket ott adják. Ilyen eszközök a víziöv, amely fenntart a vizen, és egyenesen tartja a törzs izmait is. Kapsz vízisúlyzókat (kézi súlyzó és lábsúly a haladóknak), amelyet leginkább a víz alatt használnak, ahol a súrlódási ellenállás miatt a mozgatásuk igen nehéz. Ez a pillekönnyű kis súlyzó a víz alatt 2-5 kg-os kézisúlyzónak felel meg. Használnak még vízinudlit (:-)), ami egy 1,5-2 méteres rúd, amivel inkább a víz fölött végeznek gyakorlatokat. 

A sekélyvízi fitnessnek kiegészítője lehet még az aquafitness cipő, ami gumiból készül, és meggátolja az elcsúszást, és az ebből következő sérüléseket. Használhatnak hozzá speciális kesztyűket is, amelynek az ujjai között anyag feszül, úgy kell elképzelni, mint valami úszóhártyát. Ennek a  lényege a víz alatti ellenállás növelése. És a steperobik-hoz hasonlóan lehet használni víz alatti steppadot is. 

Még mindig nem tudod elképzelni hogy is néz ez ki? Itt egy bemutató videó: aquafitness bemutatása

Bővebb információért itt körülnézhetsz: aquafitness.lap.hu

 

Aquaspinning

Korábbi bejegyzésemben már olvashattál a spinningről. A spinning lényegében csoportosan, zenére végzett "szobabiciklizés".  Az aquaspinning ugyanez, csak vízben. Rozsdamentes biciklik vannak beállítva a vízbe, a gyógytornász adja az instrukciókat, a tagok pedig tekernek :-) 

Nagyon jó a keringési rendszernek, a csont- és izomrendszernek az ízületek terhelése nélkül. 

Bővebb bemutató videót itt láthatsz: aquaspinning bemutató

 

Szóval nincs több kifogás, hogy itt fáj meg ott fáj, és ezért SAJNOS nem tudsz mit sportolni :-) Az aquafitnesst és aquaspinninget Neked találták ki!!

Ha kipróbáltad, oszd meg élményeidet a facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr576786749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása