Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

Tanuljunk meg úszni!

2014. október 10. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

 

A következő igen népszerű sport, amivel megismerkedünk, az úszás. uszas.gif

Kinek ajánlott?

Mindenkinek, kortól, nemtől és edzettségi szinttől függetlenül. Viszont "hátránya", hogy előbb meg kell tanulni rendesen úszni (nem biztos, hogy rendes úszás az, amit még a nagyapi tanított meg Neked, amikor bedobott a medencébe, hogy na ússzál fiam :-)). A helytelenül végzett úszástechnika nagy terhet ró a nyakizomra és a gerincre. Ja és persze olyan helyen kell élni, ahol van lehetőséged elmenni valahova úszni. 

Várandósoknak akkor lehet úszásra menni, ha teljesen zárva van a méhszáj, és nem hajlamosak a fertőzésekre. Az első trimeszterben óvatosságból nem ajánlják a fertőzésveszély miatt még nekik sem, de utána lehet menni. Viszont ezt beszéld meg a kezelőorvosoddal!

 

Milyen egészségügyi jelentősége van?

Az úszás a légzőszerveket készteti nagy munkára. Megdolgoztatja az összes izmot, az alsó- és felsőtest izmait egyaránt. Jó hatással van a szív- és érrendszerre, az anyagcserére. Fokozza a szellemi teljesítményt, szóval tanulóknak igazán ideális sport. Fejleszti az állóképességet, növeli a mozgékonyságot. 

Ízületi betegségeknél nagyon jó hatása van, kíméli az ízületeket. A kialakult csontritkulásnál is segít megelőzni a csonttörést. 

 

Úszás és fogyás

Az úszás kiváló a fogyáshoz, mivel 500-700 kalóriát égetünk el vele óránként. Az úszás különböző fajtái különféle területeket erősítenek, azaz a mellúszás elsősorban a feneket, a végtagokat és a térdinakat erősíti leginkább, a hátúszás az egyenes és összetett hasizmot, a gyorsúszás a belső szerveket, feneket és vállat, míg a pillangó a belső szerveket, vállat és hátat. 

(Forrás: mitsportoljak.hu)

Milyen eszköz- és befektetésigénye van?

Úszáshoz kell megfelelő úszódressz, úszószemüveg és úszósapka. Na meg persze számoljuk bele az uszodába a belépőt vagy bérletet. Ha nem tudunk úszni, akkor az úszásoktatásért is fizetni kell. Ezeknek az ára különböző lehet, érdeklődjünk a hozzánk legközelebbi uszodában. 

Az eszközökről és az úszásoktatásról bővebb infót itt találhatsz: www.uszovilag.hu és uszasoktatas.com

 

Hogyan kezdjünk bele?

Minden az edzettségi szintedtől függ. Az edzettségi szintedet az ún. Cooper teszt segít felmérni. Ennek segítségével besorolod magad a különféle kategóriákba és innentől kezdve hetente tudod növelni a teljesítményedet. Ehhez segítséget, információ itt találsz: mitsportoljak.hu

Ha nincs lehetőséged úszásoktatáson részt venni, akkor egy kis segítséget itt találsz a helyes gyorsúszás elsajátításához: helyes gyorsúszás

 

Kellemes lubickolást, nemsokára jövök a következő "vizes" sporttal :-) Ja, és addig is kövess facebookon: www.facebook.com/Életmódváltók közössége

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr996777709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása