Tapasztalatok, praktikák az életmódváltás megkönnyítésére

Életmódváltás könnyedén

Életmódváltás könnyedén

1. lépés: A "You are here" pont meghatározása

2014. szeptember 18. - Molnárné Marianna

Kedves Olvasóm!

Ha már Benned is felmerült az életmódváltás gondolata, akkor nagyjából megfogalmazódott az is, hogy mégis miért csinálod ezt az egészet. A nagyjából megfogalmazások ilyenek: "fogyni szeretnék", "hízni szeretnék", egészségesebben akarok táplálkozni", "jobban akarok kinézni", "meg akarok gyógyulni", "le akarok szokni", stb. 

Az már nagyon jó, ha él a fejedben egy elképzelés a jövőbeli céljaidról. Viszont ahhoz, hogy elérjünk egy célt, meg kell tennünk egy kis (nagy) utat, és az út megtételéhez el kell indulnunk valahonnan, nem igaz?

Én az életmódváltás folyamatát azokhoz a "térképekhez" hasonlítanám, ahol meg van adva, hogy hol állsz te, és megnézheted, hogy a céljaidhoz hogyan érhetsz el. Tehát ha tudod, hogy éppen hol vagy, és tudod, hogy hova szeretnél eljutni, akkor megtervezheted a célodhoz vezető legrövidebb utat. 

youarehere.jpg(A kép megtalálható: blog.case.edu)

Hogyan határozzuk meg a "You are here" állapotunkat?

Első lépésünk az lesz, hogy beruházzunk egy füzetbe és egy tollba. (Én ilyen ódivatú vagyok, de ha modernkedni akarsz, akkor biztosan vannak már olyan programok, vagy applikációk, amelyek a hasznodra válnak, pl. naptárfunkciók, eseményszervezők, stb.)

Második lépés: rögzítjük a füzetünkbe (gépünkbe) a jelenlegi adatainkat. Hogy milyen adatokat? A jövőbeli céljaidnak megfelelő adatokat. Ezek mindenkinél másak lehetnek, de a legtöbb esetben a testtel kapcsolatos célokról beszélhetünk, mint a fogyás, hízás, izmosodás. Ehhez szükséges adatunk az lesz, hogy meghatározzuk a jelenlegi testtömegünket, csípő-derék arányunkat, esetleg ha mindent le akarsz mérni, akkor lehet még a mellkast, a felkart, a combot és a vádlit is mérni. 

Ha esetleg egészségesebben akarsz táplálkozni (de alkalmazható fogyásnál, testsúly megtartásnál, hízásnál is), akkor fel kell mérnünk a jelenlegi táplálkozási szokásainkat is. Erre szolgál a táplálkozási napló. 

Ha szeretnél leszokni valamiről, akkor jegyezd fel, hogy mennyit és milyen gyakran fogyasztod azt a dolgot. 

Egy mondatban: mindent le kell jegyezni a jelenlegi állapotodról ami kiinduló pontként szolgál Számodra, és amihez a későbbi eredményeidet viszonyítani tudod. 

Mi a fenének kell ezt csinálni? 

Mert ahogy gyakran mondják: ".... az írás megmarad." Mert két hét múlva, vagy egy hónap múlva, amikor eredményeket akarsz látni, és megméred magad, már nem fogsz emlékezni, hogy honnan indultál. Ilyenkor azt fogod mondani: "ÁÁÁ, nem fogytam én egy dekát sem. Nem ér semmit ez a diéta." De ha világosan ott van előtted minden leírva, tudsz viszonyítani, tudod, hogy folytatnod kell-e tovább, mert van eredménye, vagy éppenséggel más módszert kell kipróbálnod! 

Ne sajnáld erre az időd!

A következő bejegyzésben nyugi, megnézzük azt, hogy kell ezeket a dolgokat kiszámolni, és jövök Neked egy saját készítésű táplálkozási naplóval is! 

Házi feladat tehát: toll és füzet beszerzése (program letöltése), a "nagyjából" célok meghatározása, és ennek eléréséhez kellő adatok felírása. 

Kövess facebookon (www.facebook.com/Életmódváltók közössége) és oszd meg személyes tapasztalataidat!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletmodnaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr376708675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása